У Сумах перевірили ТРЦ “Лавина”

03.04.2018

Журналісти разом із рятувальниками навідалися до ТРЦ “Лавина”, щоб переконатись у дотриманні норм пожежної безпеки.

Востаннє, як і в решту ТРЦ області, «Лавину» перевіряли у 2017-му, бо діяв мораторій на перевірки підприємств. І лише після масової загибелі в Кемерово торгово-розважальні центри по всій Україні, зокрема й Сумської області, знову опинилися під посиленою увагою.

Чи безпечно в «Лавині»?

Працівники ДСНС області запевняють, що керівництво про перевірку заздалегідь не попереджали. Повідомили про свій візит лише сьогодні вранці, аби керівництво та усі працівники, що відповідають за пожежну безпеку закладу були на місці.

“У нас є пожежна сигналізація, оповіщення при пожежі, систему видалення диму і систему автоматичного гасіння пожежі. Крім цього, у нас є пожежний резервуар на 200 куб.м. води для того, щоб ми могли подолати вогонь своїми силами, якщо раптом не буде води у «Міськводоканалу»”, – говорить технічний директор торговельно-розважального центру Володимир Стопченко.

Є у закладі і пожежні шафи. Усього їх більше 70. Вони оснащені пожежними кранами, вогнегасниками та кнопками видалення диму. Відкрити ці сховища просто. Ключ від них знаходиться на передній панелі за невеликою скляною кришкою її можна прибрати, посунувши вгору або вниз.

Наявні у ТРЦ і евакуаційні сходи. Усього їх 6. При цьому 5 з них ведуть на вулицю. Цікаво, що майже усі двері до виходів, сходів, службових приміщень обладнані протипожежними дверима. За словами працівника ТРЦ, вони не пропускають диму та вогню. Під час пожежі витримати такі конструкції можуть близько години.

Якщо ж дим таки  потрапить до цих приміщень, на сходах та аварійних виходах можна відкрити вікна та шлюзи, зазначає технічний директор, та ось ручки на деяких таких вікнах відсутні. Це зазначили працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій є порушенням та працівники ТРЦ отримають приписи на їх усунення в жорсткі терміни.

До слова, пожежну безпеку в ТРЦ контролюють ось з цієї кімнати, тут знаходиться система, що відображає, де саме спрацював датчик. Диспетчер, що викликає пожежників, працює тут цілодобово. Крім цього, у цьому приміщенні є прилад, який допомагає віддалено слідкувати за станом власної підстанції ТРЦ ( перенагріву, відсутністю замикань та пожеж).

Що робити, якщо згасло світло?

У разі якщо пожежа знеструмить заклад, у ТРЦ запрацюють аварійні ліхтарі. Вони живляться від окремих акумуляторів та можуть пропрацювати до 3-х годин. Саме вони вказуватимуть напрям руху до аварійних виходів та самі таблички «Вихід».

Не працюватимуть без електроенергії і автоматичні двері на першому поверсі, тож покинути торговельно-розважальний центр можна буде відчинивши дверцята по обидва боки від автоматичних дверей. Розпізнати їх можна за відповідними наліпками. Цікаво, що з вулиці відчинити їх неможливо, а зсередини ТРЦ вони відчиняються від легкого натиску.

Як все працює на практиці?

Під час перевірки рятувальники розігрують навчальну пожежу на «дитячому» поверсі ТРЦ.

Через задимлення спрацьовує пожежна тривога. Система сповіщення повідомляє відвідувачам усіх поверхів про виникнення загорання на одному із ярусів та просить покинути приміщення ТРЦ.

Крім цього, на місце поширення вогню прибуває так звана пожежна дружина – команда працівників закладу, які ще до приїзду рятувальників мають розпочати боротьбу із загоранням. Вони дістають із пожежних шаф шланг для  гасіння та вогнегасник.

“Дружина складається з 5-ти чоловік. Наша першочергова задача – спробувати загасити пожежу своїми силами. Якщо це не можливо, ми зв’язуємося з рятувальниками міста. Тренування у нас проводяться один раз на місяць”, – пояснює начальник пожежної дружини.

Паралельно проводиться евакуація людей, та ось «рятуватися» зголошуються не всі. На касах продуктового супермаркету, попри постійне оголошення про пожежу, залишаються люди, які відмовляються покидати приміщення доки не придбають усе необхідне. Під час реальної загрози відвідувачам, зазначає заступник начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям управління ДСНС у Сумській області Денис Карпенко, людей, які відмовляються, слід виводити силою.

Оцінка для ТРЦ «Лавина»

Остаточну оцінку протипожежного стану ТРЦ поставлять пізніше. Перевірка закладу триватиме ще два дні. Після поверхового огляду на предмет функціонування усіх аварійних систем та дій персоналу, торговельно-розважальний центр перевірятимуть ще й суворо за нормами пожежної безпеки.  Під час сьогоднішнього огляду грубих порушень фахівці не виявили, тож про остаточна оцінка з’явиться пізніше.

Джерело: СпецКор

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: