Медична реформа “пригальмувала” через незрозумілі питання

05.04.2018

Вчора, 4 квітня, у Кролевецькій райдержадміністрації відбулася нарада «Спроможна мережа надання первинної медичної допомоги жителям Кролевецького району». В основному йшлося про медреформу, яка, за словами в. о. міністра МОЗ Уляни Супрун вже впевнено крокує Україною, проте на місцях ці кроки ще не впевнені та незрозумілі.

Національна служба здоров’я створена, проте коли про неї розкажуть загалу – не відомо. Вона не діє, а ще “буде” забезпечувати значний перелік організаційних та інших послуг.

“На сьогодні мережа закладів охорони здоров’я Кролевеччини включає 33 структурні підрозділи, з них 12 – амбулаторій, 21 – фельдшерський пункт.  На 1 квітня, на території району проживає 37561 чоловік ( по місту – 23069, 14492 – село). З урахування рекомендацій порядку формування спроможних мереж надання первинної допомоги у районі з’являться амбулаторії групової практики, монопрактики, пункти здоров’я”, – розповіла головний лікар ЦПМСД Людмила Побивайло.

Будуть створені амбулаторії першого порядку, переферійні другого порядку і 20 пунктів здоров’я, у залежності від кількості населення, що обслуговують. З’являться у районі Дубовицька амбулаторія монопрактики, яка включатиме Білогривський, Хрещатинський і Тулиголівський пункти здоров’я. Обтівська амбулаторія монопрактики включатиме Гречкинський, Реутинський і Погорілівський пункти здоров’я. Мутинська амбулаторія монопрактики – Локнянський, Камінський, Литвиновицький, Воргольский та Яровський пункти здоров’я. Ярославецька амбулаторія монопрактики включатиме Зазірківський пункт здоров’я, а Алтинівська амбулаторія – Добротівський і майорівський пункти здоров’я. Бистрицька амбулаторія – Грузчанський та Червоногірський пункти здоров’я. Спаська амбулаторія – Буйвалівський, Лапшинський, Любитівський, Божківський пункт здоров’я.

“Станом на 1 квітня в ЦПМСД працює 16 лікарів і 3 сумісники та 73 чоловіки – середніх медичних пацівників. При створенні спроможної мережі надання первинної медико-санітарної допомоги необхідно 25 посад лікарів та 68 посад середніх медичних працівників. Згідно попередніх розрахунків, фінансування мережі має становити 14 млн 174 тисячі гривень. Щоб залучити необхідних лікарів-спеціалістів їх потрібно фінансово стимулювати з коштів місцевих бюджетів”, – зауважила головний лікар ЦПМСД.

Також виступаюча зупинилася на особливостях заключення декларацій між лікарем та пацієнтом. Вона наголосила на тому, що до підписання декларацій працівники лікарні готові, медична інформаційна система (МІС) HELSI протестована.

“Щоб розпочати підписання декларацій центр має стати комунальним некомерційним підприємством. Проте й на сьогодні не зрозуміло, що це за підприємство, як його створювати. Також мають бути гарантії медичним працівникам, що вони залишаться на роботі, адже говорять, що на кожного лікаря має бути 2 медичні сестри. З того фінансування – 370 гривень на пацієнта, а також наявного населення залежатиме скільки буде фахівців. Немає роз’яснень стосовно обслуговування викликів на дому тощо”, – наголошує Людмила Побивайло.

Присутні представники громад жваво обговорювали озвучені питання, а також стало зрозуміло, що чіткої відповіді на те, коли підписувати декларації з лікарями, ще немає, поки що всіх беруть “на олівець”. І за цими незрозумілостями дуже легко загубити головну ідею даної реформи – покращення медичної допомоги людям…

Джерело: 05453.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони

Коментарі: