Де на Сумщині досі є велика ймовірність підтоплень?

06.04.2018

Заступник начальника Сумського обласного управління водних ресурсів Олена Вакарчук пояснлила, що весняний паводок це буденна річ для річок Сумської області. Однак в цьому році ситуацію посилило значне кількість опадів, які випали в березні, а також різке потепління. За словами фахівця, в березні товщина сніжного покриву в південних районах області склала 45-50 см, в той час як по області 35-40. Стрибок температури привів до того, що тала вода почала наповнювати річки, що спровокувало вихід води на заплаву.

Згідно з даними гідрометцентру, тільки за 5 днів, з 1 по 5 березня, рівень води в деяких річках збільшився на 200 см. На р. Десна приріст води за цей час склав до 64 см, на деяких постах р. Сейм – до 33 см, р. Клевень – до 143 см, на гідропосту в м.Ромни рівень води в р. Сула виріс на 100 см, в Сумах на р. Псел – на 61 см. Найбільше вода піднялася на річці Ворскла – до 200 см. Тільки за вчорашній день вода в р. Псел (біля м Суми) піднялася на 27 см, а в м.Ромни – на 13 см, на інших гідропостах цей показник коливається від 2 до 29 см. Завдяки відкриттю шлюзів на 9 см було знижено рівень води в р.Ворскла. Однак значна кількість води продовжує надходити з Середньоросійської височини з території Росії.

Досить напруженою залишається ситуація в басейні річки Сула. Причиною всьому – густа мережа малих річок, які збирають води з великої площі. А збирати є що, адже як зазначає фахівець, в південних районах області (зокрема і в Роменському районі) не розтануло ще близько 30% снігу. Пік танення і інфільтрації в ґрунт потрапляє на вихідні дні і початок тижня. На даний момент є потенційна небезпека підтоплення с. Сорокалітовое, Зеленкова, Новоселівська, Комишанка, Підсулля, Хоружівка, Курмани, Ромни.

У м.Ромни, в першу чергу, можуть постраждати жителі вул. Крупська, Артема, Зеленко, а також будинки, які знаходяться поблизу р. Ромен і в місці злиття з річкою Сула. До небезпечної позначки м.Ромни відокремлюють 96 см. У той же час все ще залишається загроза підвищення рівня води внаслідок спуску води з Карабутовского водосховища.

Складна ситуація спостерігається і в м.Суми. До критичної позначки місто відділяють 102 см. На кількох вулицях, розташованих уздовж р. Сумка, вода затопила не лише город, двір, але і будинки. Це стосується вулиць Ніжнелепехівської, Лепехівської, Лєскова, Д. Косаренка і прилеглих до них. Крім талих вод і снігу, ситуація погіршується підвищенням рівня грунтових вод.

Та ж ситуація і з будинками, розташованими близько до річки Стрілка.

Підвищення рівня води спостерігається і в районі Нижньої Сироватки. Ситуація, як стверджує заступник начальника обласного управління водних ресурсів, ідентична з р. Сумка і Стрілка. Для того, щоб знизити рівень води в Пслі, куди впадають названі річки, було прийнято рішення відкрити чотири водосховища, розташовані вниз по річці. На даний момент вода з малих річок Сумка, Стрілка та Сироватка безперешкодно вливається в Псел. Як пояснює Олена Вакарчук, на даний момент всі заходи, які вже можна було провести – провели, зараз необхідно тільки чекати. Вода в м.Суми та Нижній Сироватці почне йти вже через день-два.

У разі непередбачених обставин в стані готовності перебувають служби екстреного реагування.

Джерело: https://www.0542.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: