Представники об’єднаних громад Сумщини підвищували свої знання із правознавства

12.04.2018

Семінар, присвячений правовим засадам функціонування новостворених громад, відкрили у Сумському національному аграрному університеті голова облдержадміністрації Микола КЛОЧКО і заступник голови облдержадміністрації Микола ПОДОПРИГОРА.

За словами Миколи Клочка, із впровадженням реформи з децентралізації, розширенням повноважень об’єднаних територіальних громад помітно зросла потреба у відповідному кадровому забезпеченні. Адже успіхи функціонування будь-якої ОТГ залежатимуть від якісних керівників, які прийматимуть ефективні управлінські рішення, та їх підзвітності перед громадою.

«Президент України Петро ПОРОШЕНКО на урядовій нараді з децентралізації та регіонального розвитку, що відбулась нещодавно у Вінниці, зазначив: в Україні немає гострої кадрової проблеми для ОТГ. Адже в нашій державі діють 14 донорських програм, де навчають тих, хто хоче навчитися не лише теоретичним знанням, а й кращим європейським практикам та досвіду нинішніх громад, – наголосив очільник області. – І сьогодні ми відкриваємо семінар для працівників, депутатів органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад під назвою «Юридичний супровід діяльності органів місцевого самоврядування». Він дуже важливий, оскільки Сумщина йде у фарватері реформ з децентралізації, ми займаємо 6-8 місця у рейтингу формування ОТГ, і навчання співробітників громад є у нас серед пріоритетів».

Присутня на семінарі начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лілія ПОПОВА висловила подяку усім, хто втілює реформи в Сумській області.

«Про те, що наша реформа успішно крокує Україною, уже говорять міжнародна спільнота і представники місцевого самоврядування України, – зауважила вона. – У нас є успіхи, але і є над чим працювати. Ми маємо робити все в партнерстві. У нас є досвід, підтримка і можливості для того, щоб спільно змінювати Україну на краще».

Про роль СНАУ у навчанні представників об’єднаних громад говорили ректор його ректор Володимир ЛАДИКА та декан юридичного факультету, професор Світлана ЗАПАРА.

«Цей семінар проходить за участю наших партнерів – Інституту законодавства Верховної Ради України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, – зазначила Світлана Запара. – Наш університет є платформою для обговорення актуальних проблем, пов’язаних з утворенням ОТГ на Сумщині. І це важливо, тому що університет є територією сучасних знань. Ми запросили кращих фахівців для проведення цього семінару і прагнемо, щоб  дискусія була продуктивною».

А за словами координатора Сумського РВ Асоціації міст України Ніни МЕЛЬНИК, мета заходу – підвищити кваліфікаційний рівень працівників, які здійснюють юридичний супровід об’єднаних територіальних громад.

«Сьогодні жителі об’єднаних громад, які побачили позитив від впровадження реформи на місцях, готові вчитися. І готовність представників ОТГ отримувати знання і реалізовувати їх у своїй діяльності дає нам ще один стимул для роботи із цими спеціалістами, передачі їм знань і досвіду», – додала вона.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: