У ТРЦ “Єробазар” перевірили пожежну безпеку

17.04.2018

У рамках перевірок пожежної безпеки у торгівельно-розважальних центрах області сьогодні, 17 квітня, рятувальники проінспектували ТРЦ “Євробазар”.

Спеціалісти ДСНС звернули особливу увагу на дитячу розважально-ігрову зону, що розташована на четвертому поверсі.

Про перевірку керівництво та персонал ТРЦ рятувальники повідомили сьогодні вранці. Кажуть все для того, аби вона пройшла максимально чесно. Технічний директор закладу Анатолій Малікін каже, «Євробазар» – найновіший ТРЦ у Сумах, тому під час його будівництва використали як загальні норми пожежної безпеки, так і нові, введені у дію з 2016 року.

“Вся споруда розділена на дві частини. У кожній з них є евакуаційні виходи. ТРЦ мпроектований таким чином, щоб якщо одні двері заблокуються – люди могли евакуюватися через троє інших. Всі виходи ведуть на сходи, які збудовані окремо від основної частини будівлі. Це значно збільшує рівень безпеки”, – розповів він.

Є у ТРЦ і система звукового сповіщення про надзвичайну ситуацію. Вона у автоматичному режимі оголошує про виникнення задимлення та початок евакуації. Після цього, у випадку появи відкритого вогню, спрацьовує «сплінкерна»система пожежогасіння.

“По всьому периметру будівлі, на кожному поверсі, під стелею розташовані резервуари з водою. Як тільки виникає небезпека пожежі, вони на 55-50 градісів розпилюють воду”, – говорить Анатолій Малкін.

Також «Євробазар» оснащений 120-ма пожежними кранами. Всі вони укомплектовані пожежними рукавами. Є і пожежні шафи, у кожній з яких по 2 порошкових вогнегасники. Всього у споруді їх 250.

Крім того, ТРЦ має свою окрему пожежну станцію. У ній – спеціальний резервуар зі запасом води 500 кубометрів.  Тобто у випадку перебоїв з водопостачанням у міській мережі, ТРЦ зможе загасити пожежу за допомогою власного запасу.

У теорії рівень пожежної безпеки у ТРЦ виглядає гарно. А ось як буде на практиці – рятувальники вирішили перевірити за допомогою навчальної пожежної тривоги.

За їх легендою загоряння сталося на 4-му поверсі у дитячій ігрово-розважальній зоні.

Перш за все рятувальники перевірили датчики диму. Вони спрацювали, і почалася загальна евакуація.

Вивести всіх людей із ТРЦ вдалося за 7 хвилин.

“Спрацювала система оповіщення людей про пожежу. Ліфт, ми побачили, що опустився вниз і відчинився, тобто він працює в режимі «пожежа». Також спрацювала система димовидалення. Персонал закладу впорався. Остання людина вийшла на 7-й хвилині. За цей час вони звільнили всі 4 поверхи від обслуговуючого персоналу, від орендарів і продавців всіх магазинів, а також відвідувачів. В принципі можна сказати, що персонал знає як діяти у випадку пожежі, але, як і в решті торгових центрів, їм не вистачає ще впевненості. Ми будем рекомендувати, щоб тренування як діяти у випадку надзвичайних ситуацій у них ввійшли у звичку”, – коментує  заступник начальника Управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС у Сумській області Денис Карпенко.

Остаточні результати перевірки рятувальники обіцяють оприлюднити згодом.

Джерело: http://spec-kor.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: