На Сумщині на 15% збільшилася чисельність кліщів

19.04.2018

Через затяжну зиму активність кліщів почалася пізніше, тож медики попереджають жителів Сумщини про небезпечні хвороби, які вони переносять. Головний інфекціоніст області  Ірина Троцька говорить, що у березні не було жодного випадку звернення з укусів кліщів, однак відзначає: не дивлячись на затяжну сплячку, на 15% відмічають їх чисельність.

“Як себе поведуть кліщі в такій ситуації, в такій аномальній весні – не зрозуміло. Вони точно будуть робити велику небезпечність, як для тварин, так і для людини, бо кліщі переносять дуже серйозні хвороби. Найбільше поширені для нашої місцевості, це хвороба Лайма. Крім цього, хвороби такі як: туляремія, бореліоз, ерліхеоз, й кліщовий енцефаліт. Це всі хвороби, які можуть передаватися кліщем», – пояснює лікар.

Наталія Клименко, завідувач інфекційним відділенням обласної інфекційної клінічної лікарні ім. Красовицького, розповіла, що робити під час укусів: «Більше ніж 70% відсотків це будуть зміни на шкірі. Типові зміни. Спочатку з’являється пляма на місці укуса кліща і через деякий час змінюється й починає виглядати, швидше за все кільцеподібна. Більше 10 см в діаметрі і поступово вона збільшується. Олія або лак для нігтів, раніше використовували – визивають гіпоксію, кліщ, так би мовити, задихається. І в цей час весь вміст внутрішній кліща, де будуть до 20 різних збудників, вони 100% потрапляють у кров і вірогідність інфікування зростає. Механічні способи, як раз доречні».

Джерело: http://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: