Меру Сум відмовили у відводі судді

19.04.2018

19 квітня Зарічний районний суд м.Суми відмовив міському голові Олександру Лисенку в задоволенні заяви про відвід судді головуючому судді Клімашевській І.В. від участі у справі № 591/229/18 (головуючий суддя – Кривцова Г.Б.).

Суд дійшов висновку про те, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

По перше: обґрунтовуючи заявлений відвід, заявник  посилався на те, що 14 та 20 березня 2018 року суддя Клімашевська І.В. розглядала справу, перебуваючи у відпустці, однак це суперечить фактичним обставинам справи. (суддя відкликалась із відпустки у зв»язку з виробничою необхіднітю на підставі заяв та відповідно до наказів голови суду). Вказане свідчить про те, що суддя мала повноваження щодо розгляду справи 14 та 20 березня 2018 року.

По друге: заявник, заявляючи про наявність суб’єктивного критерію при оцінці неупередженості судді, і заявляючи про виникнення сумнівів у неупередженості судді, фактично обґрунтовує свою заяву незгодою з раніше прийнятим суддею рішенням у іншій справі, що стосувалася іншої посадової особи Сумської міської ради, і саму в цьому заявник вбачає упередженість судді у прийнятті рішення і стосовно заявника.

Однак, суд вважає, що незгода заявника з результатами розгляду інших справ суддею Клімашевською І.В. не є підставою для задоволення відводу в даній справі, оскільки відсутні докази упередженості, особистої зацікавленості судді чи надання суддею переваг в реалізації принципу змагальності сторін будь-кому із учасників процесу в даній конкретній справі відносно особи заявника.

Прийняття рішень суддею у інших справах не може бути доказом упередженості судді, оскільки кожна справа має індивідуальні обставини, що не збігаються з обставинами у інших справах, і суд приймає рішення лише після повного і всебічного з’ясування цих конкретних обставин та дослідження всіх доказів у їх сукупності.

Таким чином, розглядаючи заяву про відвід судді Зарічного районного суду м. Суми Клімашевської І.В. та оцінюючи суб’єктивний аспект неупередженості, суд не вбачає обставин, які б вказували на необ’єктивне або упереджене ставлення з боку судді Клімашевської І.В. в даному провадженні до будь-кого з учасників процесу. Тому відсутні підстави передбачені п. 4 ч. 1 ст. 75 КПК України для відводу судді.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: