У Сумах обвалилася стіна 5-поверхівки

20.04.2018

Півроку тому від фасаду будинку на проспекті Шевченка, 10 відпало кілька цеглин, а днями – відвалилася ціла купа. Причому дірки наскрізні. А руйнуються у будинку одразу чотири стіни.

Жителі будинку говорять, що бояться заходити до власного помешкання. “Спочатку одна цеглина відпала, потім друга… а далі в один момент воно все обвалилося. Кухня та душова також зсередини руйнуються. Сипеться пісок і відпадає цегла в приміщенні. Тут страшно заходити, я вже не говорю про те, щоб хатніми справами займатися”, – коментує Марина, мешканка будинку.

Руйнується будинок як зовні, так і зсередини. Про це, говорять мешканці, писали до свого ЖЕКу ще влітку минулого року. Тоді написали заяву на ім’я директора КК “Коменерго Суми” та зробили фото, аби показати руйнування. “Реакції не було ніякої. Будинок так і продовжував руйнуватися, а ніяких заходів не вживали. Тоді ми написали через півроку, наприкінці 2017-го, повторну заяву до міського голови та директора ЖЕКу”, – розповіла Лариса, мешканка будинку.

Працівники ЖЕКу на місце виїжджали. Визнають: будинок у плачевному стані. Усе – від вологи, яка буквально роз’їдає стіни. “Будинок у такому стані, бо це гуртожиток і є кімнати спільного користування – душові та кухня. Там підвищений рівень вологи, тому стіни руйнуються. Будинок ще можна врятувати, але потрібне комплексне рішення. Що саме робити, можуть сказати лише проектанти після обстеження будинку. Але однозначно потрібно укріплювати стіну. Це потягне близько 1,5 – 2 мільйони гривень витрат”, – говорить Олена Рябченко, заступник директора «КоменергоСуми».

Усе, що можуть зробити нині в ЖЕКу, так це огородити попереджувальною стрічкою місце біля дому, де падає цегла. На рік від будинку мають лише 23 тисячі гривень, плюс ще понад 100 тисяч боргу за несплату комуналки. Тож написали листа до департаменту інфраструктури міста з проханням виділити кошти.

“Проведено обстеження даного будинку, з’ясовано, що будинок потребує капітального ремонту. але перш ніж робити ремонт потрібно робити його експертне обстеження. Направлені листи до міського голови та депутатських комісій про виділення додаткових коштів для усунення аварійної ситуації”, – коментує Тетяна Власенко, начальник управління експлуатації та благоустрою Департаменту інфраструктури Сумської міської ради.

Але підтвердити в актах обстеження, що будинок аварійний, не беруться. Адже тоді доведеться тимчасово розселяти мешканців. А це майже 150 квартир та близько півтисяч жителів. Поки що ж винесли питання про виділення коштів для розробки проекту та детального обстеження дому. Далі вирішуватимуть, де брати ще близько 2 мільйонів гривень на відновлення пошкоджених стін.

Джерело: spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: