Церковні питання повинні вирішуватися виключно представниками релігійних конфесій

20.04.2018

У цьому впевнений голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко, коментуючи звернення президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха з закликом створити автокефальну церкву в Україні.

Політик нагадав, що згідно зі статтею 35 Конституції України, церква та релігійні організації в нашій країні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова. Незважаючи на це, президент Порошенко знову ініціює створення помісної автокефальної церкви в Україні. При чому планує це зробити до 28 липня, коли відзначатимуть 1030 років Хрещення Русі.

«Президент та інші керівники держави не мають права ставати на бік тієї чи іншої конфесії і бути ініціаторами релігійних реформ, оскільки в Україні сповідується багато релігій. Влада повинна зосередити зусилля на питаннях, які об’єднують, а не роз’єднують суспільство», – заявив опозиційний політик.

Олександр Стрельченко вбачає в такому кроці глави держави створення гучного скандалу напередодні року виборів президента, аби відвернути людей від провалу реформ і невмілого керівництва країною. Але така спроба, вважає депутат, може призвести до масштабного розколу в суспільстві, що не піде на користь нашій країні, яка знаходиться у стані війни.

«Мої колеги по партії, народні депутати від ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ, направили власне звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія І. У ньому вони висловлюють своє обурення спробою нинішньої влади в черговий раз втрутитись у справи церкви, узурпувати право церкви та православної громади на вирішення своєї долі. І звертаються з проханням про молитви і благословення народу України, відновлення його духовної та соціальної єдності, припинення братовбивчого конфлікту, та благої миротворчої місії Канонічної Української Православної Церкви», – наголосив Олександр Стрельченко.

Він сподівається, що Патріарх не піде на порушення церковних законів і не стане розглядати звернення Порошенка.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: