На Сумщині суд звільнив солдата-АТОвця від покарання за амністією

24.04.2018

Такий вирок ухвалив Роменський міськрайонний суд стосовно чоловіка 1990 р.н., мешканця Чернігівської обл., якого було визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 402 КК України (непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу) і за його вчинення призначено йому покарання у виді 1 (одного) року позбавлення волі.

У той же час судом було встановлено, що обвинувачений (солдат А.) брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, отримав статус учасника бойових дій, що підтверджується копією відповідного посвідчення, а тому підлягає звільненню від відбування покарання на підставі ст. 2 Закону України «Про амністію у 2016 році».

Обставини справи: чоловіка навесні 2014 року було призвано на військову службу у зв’язку з мобілізацією та направлено для подальшого проходження військової служби до військової частини, де його було зараховано до списків особового складу військової частини на посаду стрільця- зенітника 3 зенітного ракетного взводу зенітної ракетної батареї зенітного ракетно-артилерійського дивізіону військової частини.

У жовтня 2014р. солдат А. умисно відкрито відмовився виконати наказ командира тактичної групи «Північ» щодо передислокування особового складу підрозділу військової частини до зони проведення антитерористичної операції.

Як пояснив обвинувачений, причиною відмови від виконання наказу стало те, що він не був забезпечений засобами особистого захисту (каскою, бронежилетом).

Пізніше, за іншим наказом, він вибув в зону АТО та має статус учасника бойових дій. Вирок суду не набув законної сили.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: