Мер Сум вирішив зробити перерозподіл маршруток?

24.04.2018

З дивною ініціативою виступив учора мер Сум Олександр Лисенко – на останній апаратній нараді він заявив, що хоче пустити на кожен маршрут хоча комунальні автобуси:

– Ви ставите нові автобуси на Прокоф’єва? – уточнив він у начальника транспортного відділу Сергія Яковенка. – Ставте туди, де є проблеми. Я хочу вам сказати, давайте так: я не думаю, що це секрет, але ви всі розумієте, що ми з вами повинні зробити. Ми повинні з вами поставити на кожен маршрут, де є приватний перевізник, транспорт наш комунальний. Це будуть соціальні автобуси, тому що він дешевший, а пенсіонерам взагалі безкоштовно. Ми повинні цю соціальну послугу надавати там, де приватний перевізник є монополістом.

Насправді за такою, здавалося б, благородною справою криються досить дивні речі, адже щоб поставити хоча б один автобус на інший маршрут, треба заново буде провести конкурс – інакше в законному руслі це зробити не можливо. Бо кожен автобус їздить не там, де схоче (і мер, як колишній маршрутчик, мав би це добре знати), а там, де він виграв конкурс. В іншому випадку – це буде тільки пустопорожня балаканина, схожа на дешевий піар, і не більше.

Ще один важливий нюанс – свого транспорту у комунального підприємства, щоб забезпечити усі маршрути, не вистачає навіть за діючим сьогодні (згадаймо хоча б чисельні скарги сумчан на басівський напрямок, куди їздять виключно автобуси КП «Електроавтотрансу»). Тоді виникає логічне питання: яким же транспортом збирається мер забезпечити свою чергову ініціативу, якщо комунальний і зі своїми маршрутами не справляється? Зробити він це може, якщо залучить транспорт зі сторони (на купівлю нового у такій кількості в міській казні коштів не має).

От і маємо, що мер або кидає свої слова на вітер, або вирішив всерйоз змінити транспортну систему міста, залучивши «своїх» нових друзів-маршрутчиків.

Артем Луговий

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: