На Сумщині підприємець розриває сміттєзвалище, аби нажитися на металобрухті

25.04.2018

Законсервоване сміттєзвалище знаходиться на території Бездрицької ОТГ. Селяни стурбовані тим, що підприємець здійснює його розриття, аби нажитися на металобрухті. Розібратися в проблемі вирішили можновладці області, йдеться на сайті Сумської ОДА.

Упродовж декількох десятиліть на сміттєзвалище вивозили відходи з підприємств, у тому числі й тих, що працюють зі шкідливими речовинами. Пізніше його було законсервовано. “Наразі це земля сільсьгосппризначення, надана для ведення особистого селянського господарства. Люди здали її в оренду на 5 років підприємцю у 2014 році. Селяни почали бити на сполох, коли зрозуміли, що, прикриваючись проектом рекультивації та завезенням родючого шару землі, підприємець має на меті лише розрити сміттєзвалище та видобути металобрухт, що вкрай небезпечно для екології”, – розповів голова Бездрицької громади Олександр Маркін.

Жителі села намагаються відстоювати свою позицію і наполягають, що роботи на місці ведуться незаконно. “Хімічний склад заборонених речовин, що законсервовані на полігоні, невідомий, тому їм автоматично присвоюється І клас небезпеки. Роботи з реконсервації подібного характеру мають виконувати з дотриманням багатьох умов безпеки лише відповідні профільні організації, які мають ліцензію. Таких характеристик підприємець не може забезпечити”, – наголосив начальник Державної екологічної інспекції у Сумській області Геннадій Базаров.

Наразі власники землі подали до суду на розірвання договорів оренди. Допомогу надаватимуть й регіональні можновладці.

Екоінспекція Сумщини та обласне управління Держпродспоживслужби мають взяти під контроль дотримання фізичною особою-підприємцем вимог законодавства при втручанні у природне середовище і поводженні з речовинами, які можуть негативно впливати на безпеку життєдіяльності людей.

Також до правоохоронних органів повідомлять про можливі незаконні дії на землі та відсутність дозвільних документів на проведення робіт з рекультивації ділянки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: