На Сумщині зафіксували випадок ботулізму

26.04.2018

Ще свіжі в пам’яті минулорічні історії масових захворювань на ботулізм, коли потерпілі з різних куточків України отруїлися в’яленою рибою. На жаль, із загальної кількості захворілих дев’ять чоловік тоді померли (у тому числі 38-річний фельдшер із Недригайлова).

Цього разу випадок побутового ботулізму був зафіксований у Ромнах – минулого місяця, і з рибою він не пов’язаний. Про це на засіданні комісії з техногенно-екологічної безпеки та НС Сумської ОДА повідомила начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства головуправління Держпродпотребслужби в Сумській області Валентина Тищенко.

Як з’ясувалося, молодий чоловік їв удома консерви домашнього приготування (квасоля). Причому кришка на банці не була роздутою. З відкритої банки він просто з’їв частину вмісту, що не піддаючи консервовану продукцію термічній обробці. У цей же день йому стало зле. Залишки консерви були використані для приготування борщу. Так як токсин ботулізму руйнується при кип’ятінні – для тих, хто його їв, усе обійшлося без наслідків. Тому домашню консервацію, як радить фахівець, найкраще готувати в автоклаві, а при вживанні (якщо, наприклад, мова йде про багатокомпонентні салати) – довести до кипіння, охолодити, а потім уже їсти.

Хлопець потрапив до лікарні й тривалий час перебував на апараті штучної вентиляції легенів. На сьогодні, як уточнила обласний інфекціоніст Ірина Троцька, він переведений із реанімації до неврологічного відділення Роменської ЦРЛ, де продовжує лікування. Процес одужання в таких випадках тривалий.

Джерело: shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: