Сумські обранці просять главу уряду відтермінувати уведення в дію нових державних стандартів молока

27.04.2018

Нині у жителів сіл викликає хвилювання, що вже з липня поточного року буде «відрізано» молочний потік від сільських дворів.

До обласних депутатів звертаються люди, які з острахом очікують 1 липня, коли Україна повинна виконати прописані в Угоді про асоціацію з ЄС положення про санітарно-гігієнічні норми, які стосуються молочної сировини. Згідно з вимогами, все «небезпечне» молоко, яке на сьогодні становить близько 75% усього виробленого в країні, має зникнути з українського ринку. Це означає, що приватні домогосподарства постраждають від нововведень, оскільки саме вони виробляють низькоякісну сировину.

Тож на сьогоднішньому пленарному засіданні сесії обласної ради голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Олександр Стрельченко зачитав звернення до голови уряду Володимира Гройсмана, яке підготувала його фракція.

У ньому йдеться: «Молоко, яке виробляється в одноосібних селянських господарствах, належить до другого сорту. А згідно з вимогами ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», що має вступити в дію з 1 липня 2018 року, другий сорт молока не може бути використаний для виготовлення харчових продуктів. Простіше кажучи, продавати його для споживання людям буде заборонено. У селян виникли обґрунтовані побоювання: кожен, хто тримає худобу, замислюється, чи варто взагалі мати корову, якщо молоко від неї закуповувати не будуть? Ця проблема сьогодні стосується щонайменше 1,5 мільйона українських сімей, котрі утримують корів. Держава стоїть на порозі втрати молочного тваринництва, адже за таких умов люди почнуть вирізати корів на м’ясо».

Також депутати наголошували, що підвищення вимог до якості молока передбачає і посилення контролю за санітарно-гігієнічними умовами, в яких виробляється молоко. На фермерських господарствах, де більшість процесів автоматизовано, зробити це реально. Що ж до одноосібників, то тут питання складніше: відсутні технології, знання, ресурси для підвищення якості молока та дотримання нових стандартів.

Для отримання такої якості продукції важливо, щоб вона здоювалася безконтактним способом і моментально охолоджувалася. У селі це можна зробити, облаштувавши спеціальні доїльні пункти, обладнані молокопроводом, холодильною і фільтрувальною технікою. Встановити такі пункти в селах країни можливо впродовж двох-трьох років.

Тож з метою захисту конституційних прав громадян, для уникнення ще більшого зростання соціальної напруги обласні обранці звернулися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням підтримати це звернення та організувати заходи щодо відтермінування уведення в дію вказаних стандартів до 1 січня 2020 року. При цьому забезпечивши створення в селах держави належної інфраструктури з відповідними умовами для діяльності особистих селянських господарств і отримання ними молока першого та вищого ґатунків.

Депутати звернення підтримали.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: