У Сумах виник скандал через благодійні кошти, зібрані на Віденському балі

29.04.2018

Віденський бал, що відбувся у Сумах 28 квітня в рамках благодійної акції “Серце до серця”, отримав неоднозначні відгуки в соцмережі і навіть звинувачення на адресу організаторів. Так, менеджер UA:Суми Олександр Такул особливо прискіпливо коментував захід на своїй сторінці у Фейсбуці. Для початку він геть розкритикував оформлення балу в радянських традиціях.

“Ви ж не забули, що просто зараз над нашими головами летить до Марса кабріолет Ілона Маска? 

А оце оформлення Віденського балу в Сумах. Дивіться на це і пишайтеся тим, що совкові дизайнерські тренди 80-х минулого сторіччя, були настільки вдалі, що лишаються актуальними і зараз! ” – відверто поглузував він над рожевими шторами і паперовими квітками.

У той же час подібних висловлювань безпосередні учасники Віденського балу собі не дозволяли. Наприклад, начальник управління молоді та спорту Сумської ОДА Дмитро Лантушенко разом із дружиною та крихітною донькою охоче фотографувалися на фоні “несмаку”,  а сам захід посадовець назвав “головною культурною подією року”.

Але зачіпки до оформлення були квіточками, адже дещо пізніше Олександр Такул дорікнув організаторам тим, що вони не оприлюднили суму благодійних коштів, які були зібрані під час вечора:

“Про благодійність і вальс

Будь ласка, не називайте благодійними ті заходи, в яких благодійна складова десь на восьмому місці серед поставлених цілей. Наявність в місці проведення скриньок для пожертв, не робить захід благодійним автоматично.

Можливо вам, мої маленькі друзі, це важко зрозуміти, але Віденський бал, окрім вальсу і польки, традиційно містить благодійний аукціон з лотами від відомих людей, або витворами мистецтва від авторів.

А ще прийнято оприлюднювати суму зібраних коштів – це вже про культуру благодійної діяльності. Бо будь-яка благодійна організація має порівняти суму зібраних пожертв із сумою видатків на організацію заходу, щоб зрозуміти, чи ця різниця є позитивною.

Ось вам для прикладу, Віденський бал у Києві, де формат дійсно передбачав збір пожертв, а до участі у якості дебютантів, було залучено дітей з особливими потребами (в т.ч. і на візках).

п.с. Мій попередній допис був про несмак, і жодного стосунку до самого заходу не мав, проте, я отримав агресивні закиди, що я мовляв, нападаю на благодійну ініціативу. Тож, я вирішив надати невеличке пояснення щодо благодійного формату”.

У дискусії під цією публікацією менеджер UA:Суми наголосив, що його претензії стосуються саме формату і цілей заходу, а також зауважив, що не сумнівається в оголошенні результатів за весь час проведення в області благодійної акції “Серце до Серця”, але дивується, чому немає інформації про суму пожертв, зібраних конкретно на Віденському балі.

“Результати оприлюднимо, як тільки відкриємо скриньки, та матимемо платіжні документи про кількість зібраних коштів”, – відрізала на закид Такула керівник регіонального відділення Всеукраїнського благодійного фонду “Серце до серця” Крістіна Сахно, хоча конкретної відповіді так і не дала.

Для справедливості варто зазначити, що сумчани також стали на захист Віденського балу, не розділяючи негативні рецензії і не розуміючи, чому від благодійного вечора очікували неймовірних дизайнерських рішень.

“Какие-то ужасные комментарии на самом деле!

Бал благотворительный и проходил в рамках акции Сердце к сердцу! Собирали деньги на медицинское оборудование в детскую больницу! Спасибо огромное организаторам, что с помощью такого яркого мероприятия мы имеем возможность внести свою лепту к благому делу!” – зазначила в коментарях Юлія Шубіна.

Нагадаємо, Всеукраїнська благодійна акція “Серце до Серця”  цього року проводилася на Сумщині вже втринадцяте, з 2 по 22 квітня, аби зібрати кошти на медичне обладнання для лікування дітей з вадами слуху.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: