На місці таємного розстрілу монахів освятили капличку

03.05.2018

На Кролевеччині біля знаменитих джерел Попівської криниці відслужили службу.

Цього місця ви не знайдете на картах, його не має в туристичних довідниках. Та попри все сюди йдуть їдуть люди звідусіль, скуштувати цілющої водички, і нікому в голову не приходить, що на цьому місці скоєно страшний за своєю жорстокістю і дикістю злочин, масове вбивство ні в чому не винних ченців.

Ці цілющі джерела, якими так багата Придеснянщина, називаються Попівська криниця. Історія її виникнення дуже вражаюча, бо на тому місті, 18 грудня 1922 року, були розстріляні монахи , що мали намір служити в день Св. Миколая Чудотворця.

Довідка з історії наголошує: «Бурхливі події початку століття дійсно дуже сильно відбилися на існуванні Свято-Миколаївського Пустинно-Рихлівського монастиря. У 1922 році монастир закрили, деяка частина братії була вигнана, деяка посаджена в тюрми. 12 серпня ревтрибунал у Кролевці засудив: «Матвєєва Євгена, Радченко Митрофана – розстріляти … Слава Богу, Верховний Трибунал при Всеукраїнському ЦВК не затвердив смертний вирок…»

За переказами людей, написана історія не відповідає дійсності і члени Кролевецького відділу ГПУ вирішили самі покарати ченців за непокору наказу закрити монастир і здійснили таємний розстріл. Всіх, хто залишився в монастирі, монахів роздягнули до підрясників, у яких були штани – змусили зняти, і погнали босоніж, по морозу, 46 км до Кролевця. По дорозі їх завели в ліс і розстріляли. Люди, ховали вбитих ченців на тих місцях, де вони падали від куль. А через два роки в Попової долині забило цілюще джерело – Попова криниця. До цих пір невідомо скільки тут розстріляних. За одними джерелами 135, за іншими 112 осіб …. Не на всіх могилах є хрести.

Про це відомо православній громаді Кролевця, що регулярно відправляє поминальні служби в Поповій долині, моляться посеред лісу, де знаходять останки загиблих.

2 травня  відбулося Богослужіння, освячення новозбудованої каплички та цілющої води в Криниці.

Божественну Літургію очолив високопреосвященнійший Роман, архієпископ Конотопський і Глухівський, співслужили йому священники Кролевецького благочиння. На це Священне місце для спільної молитви зібрались численні віряни Кролевеччини.

Високопреосвященнійший Роман подякував підприємцю Олександру Хоменку, відзначив Грамотою Конотопської єпархії Олександра Оникієнка, Олександра Лубенця та Орлександра Андрущенка за особистий внесок в розбудову і розвиток Конотопської єпархії УПЦ. Грамотою Митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Української Православної Церкви Онуфрія нагороджено Олексія Ковальова з врученням медалі святого равноапостольного князя Володимира у благословення за старанні труди на славу Святої Церкви.

Джерело: https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: