На Сумщині замість хворих берез вирубали дуби

03.05.2018

На дільниці Верхньосироватського лісництва Краснопільського лісгоспу стовпчики вказують на проведену торік санітарну вирубку дерев. Однак хворі берези залишили, а дуби вирубали.

Коментує ситуацію аграрій Віктор Пімоненко: «Санітарна рубка, де повинні вибиратись дерева, які засохлі, ті що упали або захворілі на якусь хворобу, яка може призупинити ріст деревини. Ми бачимо, що санітарна рубка проводилась по дубовому насадженню, по дорогому насадженню. Де кращий ліс вони вивезли, де гірший, залишили на місці з незрозумілої причини. Попит на сьогодні на таку лісопродукцію дуже високий».

За словами начальника відділу Сумського обласного управління лісового господарства Анатолія Омельченка,  фактично втрачені березові насадження старше 40 років практично всі, тому що вони захворіли.

“Іде така глобальна тенденція зміни клімату, в сторону підвищення. Якщо за останні 80 років піднялася на 1,6º-1,8 º, то дерева ослаблені, тому що висока транспірація, жарке повітря», –  пояснює посадовець.

Чому покинули березу, а вирубують дуби телефоном пояснив директор Краснопільського лісгоспу Віктор Мороз:

«В результаті ослаблення береза була пошкоджена такою хворобою, як бактеріальна водянка, в результаті чого береза всохла дуже швидко і проводити повал таких дерев дуже небезпечно, т.щ. під час валки стовбур ламається на декілька частин і може травмувати людей. А залишки деревини збільшують гумусовий горизонт в лісі. Паралельно, звичайно, проводили санітарну вирубку таких порід як дуб, як ясен, як клен, а березу залишили на корені, щоб не травмувати людей».

Джерело: http://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: