У Сумах боротимуться із кліщами за 190 тисяч

05.05.2018

На вулиці вже тепло, а це значить, що активізуються небезпечні сосальщики – кліщі. Причому підчепити їх зараз можна не тільки в лісі або сквері. Знайомі сумчани поскаржилися на те, що гуляли біля парку ім. Кожедуба, були на Харківському мосту і підхопили парочку паразитів …

Нарешті на цю проблему звернули увагу місцеві зеленбудівці. За словами директора КП Володимира Лаврика, вперше за останні роки завдяки департаменту інфраструктури підприємство отримало 190 тис. грн на акарицидну обробку (спеціальними препаратами, що знищують кліщів) дерев у Сумах.

– Раніше в обласному центрі подібне не проводилося. На сьогодні фахівці санепідстанції, «Зеленбуду» вже обстежили сумські зелені насадження в пошуках найбільш небезпечних зон. Так, багато кліщів було виявлено на Дуровщині, Басах. Також ми уклали договір на покупку хімічного реактиву «Антікліщ-М». Плануємо розпочати ці роботи вже в травні. А якщо буде необхідність, то продовжимо і в червні. Акарицидна обробка передбачає обприскування дерев у період, коли починається вегетація. Саме тоді починає з’являтися і розмножуватися кліщ. У цей час ми і хочемо провести хімічну обробку насаджень Антікліщем. Звичайно, 190 тисяч на все місто не вистачить, але хоча б почнемо боротися. До слова, мова йде про покупку не тільки отрути, але і респіраторів, і всього необхідного для таких робіт.

– Людям варто якось побоюватися цієї обробки?

– Ні. Городянам побоюватися нічого. Респіратори знадобляться тільки бригаді, яка буде обприскувати дерева.

Нагадаємо, кліщі, крім того, що є кровожерами, ще й переносники різного роду небезпечних інфекцій. До того ж звільнити людину або домашню тварину від такого сосальщика буває досить непросто, аж до медичного втручання.

З огляду на все це, фахівці рекомендують ходити в парках, а також в лісі, особливо там, де росте дуб (улюблене дерево кліща), в одязі, що повністю закриває тіло. Кліщ, перш ніж присмоктатися, шукає найбільш ніжні місця під одягом, зазвичай це займає два-три години, тому слід бути уважним і при виявленні комахи обережно позбутися його. Щоб зняти всі підозри  захворювання, кліща потрібно звернути в папірець або покласти в посудину, який може виявитися під рукою, і віднести в лабораторію при СЕС.

Ну а власникам домашніх тварин ветеринари радять обробляти їх спеціальними антикліщовими препаратами, які можна купити в ветаптеці або на ринку.

Джерело: http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: