У Сумському районі селяни блокують молоковози

09.05.2018

Жителі села Яструбине Сумського району відмовляються здавати молоко, адже виробники понизили закупівельну ціну із 6-ти гривень, яка була на початку року, – до 3,50. 

Корів Юлію та Марту – пенсіонерка Валентина називає своїми годувальницями. Майже щодня, розповідає жінка, здає до 20-ти літрів молока.

Частину грошей бере продукцією, близько тисячі гривень – має грошима.

“Пенсії немає і 2-х тисяч гривень, а за опалення, за електрику багато  платити доводиться, тому і вимушена тримати корів. Хоча мені вже 74 роки – важко поратися з ними”, – говорить Валентина Майборода, жителька села Яструбине.

Сьогодні все надоєне жінка лишає вдома. Замість традиційно повних бідонів до молоковоза селяни прийшли ні з чим.

Із шести гривень заготівельна ціна на молоко впала до 3,5. Та й виплати за вже здану сировину постійно затримують.

“Мали б віддати гроші за молоко 1 числа, а вже 8 і досі немає. Чи вона нам вообще не дадуть? Ну немає копійки хліба купить – а вони не привезли досі грошей “, – каже Ніна Трофименко, жителька села Яструбине.

Сільський голова села Яструбине теж у рядах мітингувальників. Адже й сам, будучи вже на пенсії, тримає корову.

“У селі особливо нема, де працювати. Аграрії використовують високотехнологічні методи, люди їм особливо не потрібні як робоча сила. А тут ось майже всі жінки. Їм треба до пенсії доробити. І хоч якось заробляти кошти, щоб дітей підтримувати”, – коментує  сільський голова с. Яструбине Микола Стрижак.

Немає грошей – немає й молока. Тож молоковози сьогодні вимушені їхати на завод порожніми.

Низька ціна, бо неякісне молоко. Так пояснив зниження ціни на сировину керівник молокозаводу В’ячеслав Пелех:

“Людське молоко, якщо ми його купити, то державі потрібно заплатили 20% НДС. Плюс доставка – на сьогодні 2 грн. Це разом 6 гривень виходить. А ще ж і низька якість молока. Люди зібрали вершки, добавили води, добавили солі… “

На Сумщині, як пояснили нам в департаменті агропромислового розвитку, населення виробляє 1/3 всього молока, яке використовують переробні заводи. Це сировина найнижчого класу і вона потребує більших затрат на очистку.

“У цьому році передбачається з обласного бюджету підтримка на розвиток молочного скотарства для дрібнооптових виробників у розмірі понад 2 млн грн. Ця підтримка передбачає компенсацію витрат, пов’язаних із придбанням доїльних установок вітчизняного виробника, а також установок для первинної обробки молока”, – зазначив директор агропромислового департаменту  розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак. 

Утім ці кошти передбачені лише для молочних кооперативів. Нині в області 650-т таких господарств. Виробництво молока в них цілком автоматизоване, а закупівельна ціна – в рази більша за ту, яку платять селянам. Тож замість мітингувати людям пропонують об’єднуватися у міні-ферми, а не зривати роботу молокозаводів.

Джерело: СпецКор

 

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: