На Сумщині – проблеми з гемодіалізом

15.05.2018

14 травня головний лікар КЗ «Конотопська ЦРЛ ім. ак. М. Давидова» Володимир Носач під час робочої наради при міському голові повідомив про незабезпеченість фінансуванням державної програми для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність.

– В цілому по Сумській області фінансування – 41,1 млн. грн., що складає 57% від потреби, незабезпеченість при цьому обліковується у сумі 30,5 млн. грн. Фактично на сьогоднішній день ми маємо незабезпеченість на 30 хворих (25 з Конотопу, 3 – з Бурині, 2 – з Кролевця), яких лікують у відділенні гемодіалізу – 3 млн. 367 тис. грн.

Не краща ситуація і з забезпеченням препаратами інсуліну для лікування хворих на цукровий і нецукровий діабет. За словами Володимира Носача, на даний момент держава забезпечує потребу по області лише на 36%, при цьому дефіцит коштів складає 29 млн. 300 тис. грн. для хворих на цукровий/нецукровий діабет.

– По нашій лікарні, без міської на сьогодні дефіцит – 2 млн. 710,5 тис. грн. Безпосередньо перед аптекою «ФАРМСОЮЗ», яка відпускає препарати інсуліну за безкоштовними пільговими рецептами, борг складає 212 тис. грн. Рецепти продовжуємо виписувати, але аптека призупинила відпуск препарату  за безкоштовними пільговими рецептами, доки не буде ліквідований борг.

Зараз проводять розрахунки і по місту і по району, адже з 387 хворих 286 – жителі міста і 102 – мешканці району. Будуть складені та направлені листи до голів райдержадміністрацій (Буринського, Кролевецького), мешканці територій яких перебувають у Конотопі на лікуванні і хронічної ниркової недостатності і цукрового/нецукрового діабету. У тому числі це питання буде порушене і на засіданні сесії районної ради, яка відбудеться 16 травня.

Поки ситуація не вирішиться в позитивну сторону,  хворим, які потребують процедури гемодіалізу, будуть видані  направлення до Сумського обласного відділення гемодіалізу.

Джерело: konotop.in.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: