5 сумчан захворіли на хворобу Лайма

16.05.2018

Відділ охорони здоров’я радить сумчанам у сезон кліщів бути особливо обережними під час відпочинку на природі.

За чотири місяці року п’ятеро сумчан захворіли на бореліоз (хворобу Лайма), ще шестеро дообстежуються лабораторно.

Переносниками цієї хвороби являються іксодові кліщі.

У поточному році зареєстроване зростання поширеності кліщів на 15%. За чотири місяці за допомогою до медичних закладів області з приводу присмоктування паразита звернулись 124 особи. Зареєстровано дев’ятеро осіб із діагнозом хвороба Лайма.

Іксодові кліщі є переносниками багатьох інфекцій, зокрема: кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороби Лайма), висипного тифу та інших. Бореліоз – небезпечне захворювання, при якому, у першу чергу, уражаються шкіра, серце, нервова система та опорно-руховий апарат. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба Лайма може призвести до інвалідності і навіть смерті хворого.

Кліщі зустрічаються повсюди, проте існують місця, де їх чисельність особливо велика. Оскількивсі кліщі люблять вологу, то часто вони зустрічаються у місцях з хорошою зволоженістю. Найчастіше – це затінені місця з листяною рослинністю і густою травою. Також багато кліщів водиться на луках, берегах водойм, узліссях та в лісових ярах.

Профілактика хвороби Лайма полягає у застосуванні індивідуальних засобів захисту від кліщів. З метою уникнення неприємної зустрічі з кліщами на природі необхідно прибирати місце для привалів від сухої трави, гілок та хмизу у радіусі 20-25 м. Не сідати на непокриту ковдрою землю чи траву. Під час прогулянок користуватися головним убором, одягати світлий одяг з довгими рукавами, який тісно прилягає до тіла і на якому чітко виділяється комаха. Кожні 2-3 години оглядати себе і своїх супутників, у першу чергу дітей, на предмет присутності кліщів. Особливо уважно придивлятись до ділянок тіла, покритих волоссям. При поверненні додому слід зразу замінити одяг, оглянути тіло, уважно передивитись речі, які принесли із прогулянки, витрусити їх. Паразит майже завжди проникає в тіло непомітно, його знаходять тільки тоді, коли з’являється на місці присмоктування свербіж.

Якщо уникнути неприємностей не вдалось, слід звернутись до травмпункту.

Коли це зробити неможливо, треба видалити кліща самостійно: повільно витягати із шкіри, розхитуючи тільце пальцями, обгорненими серветкою або пінцетом, щипчиками для брів чи петлею із нитки, закріпленої між хоботком і шкірою людини, викручувати помаленьку проти годинникової стрілки. Якщо голівка кліща залишилася у шкірі, то її слід видалити голкою, обробленою спиртом чи горілкою. Видаленого кліща треба спалити, а руки вимити з милом. При необхідності з’ясувати можливість небезпеки живого кліща щодо інфікування хворобою Лайма. Для цього паразита у герметичній тарі слід здати у лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України» (тел.: 25-11-45)

Протягом двох тижнів необхідно щоденно вимірювати температуру тіла, у випадку її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі слід негайно звернутись до лікаря-інфекціоніста для призначення профілактичного курсу антибіотиків, що в подальшому зможе попередити хворобу Лайма.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: