В обласній лікарні з’явилося нове обладнання для видалення каменів у нирках

18.05.2018

Новий комплект обладнання для урологічного відділення показали в Сумській обласній лікарні. Він призначений для видалення каменів у нирках любого розміру з мінімальним розрізом у пів сантиметра, тобто малоінвазійною методикою.

Нове обладнання задіяли в операції 55-річного чоловіка. Йому видаляли камінь у нирках, розмір якого близько 4-х сантиметрів. Тривалість такої операції – до чотирьох годин. У склад комплекту, яким її проводять, рентгенівська C-арка, апарат УЗД, спеціальні монітори та лазер, а також інші інструменти. До цього пацієнтів з великими каменями в нирках відправляли у Київ і Харків.

Якщо оперували на місці – іншою методикою: «Раніше були відкриті операції, які більш травматичні, більш затратні по медикаментам. І головне, ці операції виконувались виключно під загальним наркозом. Тобто,операція відбувалась шляхом розрізу тканин, м`язів, виділення нирки. Зараз такого не очікується», – говорить Андрій Колісниченко, завідуючий урологічним відділенням Сумської обласної клінічної лікарні.

Повна вартість устаткування, задіяного в цій операції, близько 5 млн. гривень. На кожен випадок збиратимуть свій комплект – у залежності від складності втручання.

«Ми можемо в цій ситуації працювати на цьому обладнанні, надавати висококваліфіковану допомогу пацієнтам. У пацієнтів, в свою чергу, з’являється вибір між малоінвазивними методиками лікування, які визнані і застосовуються у всьому світі і відкритою хірургією, яка у всьому світі, відкрита хірургія сечокам’яної хвороби йде в минуле », – каже Віктор Когут, кандидат медичних наук.

Нове обладнання передав у користування обласній лікарні бізнесмен із Києва. Хто він – лікарі не кажуть на прохання самого підприємця.

За словами завідуючого урологічним відділенням, оперуватимуть безкоштовно, витратний матеріал – купуватиме пацієнт. Зараз у відділенні обласної лікарні перебуває понад 2 десятки людей, у яких виявили камені в нирках. Це – близько половини від усіх пацієнтів цього стаціонару.

Джерело: http://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: