Селянам порадили менше мітингувати

20.05.2018

Як и повідомляли, селяни незадоволені низькими закупівельними цінами на молоко і 8 травня жителі села Яструбиного на Сумщині заблокували молоковози на підїзді до населеного пункту. Люди відмовлялися здавати молоко на молокопереробне підприємство «Славія», яке з шести гривень заготівельної ціни на молоко знизило її до 3,5. Та й виплати за вже здану сировину постійно затримували. «Немає грошей – немає й молока», – вирішили селяни. Тож молоковози вимушені були їхати з Яструбиного на завод порожніми.

Керівник підприємства В`ячеслав Пелих пояснив низькі ціни неякісним молоком: «Людське молоко, якщо ми його купили, то державі потрібно заплатили 20% НДС. Плюс доставка – на сьогодні 2 грн. Це разом 6 гривень виходить. А ще ж і низька якість молока. Люди зібрали вершки, добавили води, добавили солі…».

На молокозаводи області тільки третина молока надходить від приватних господарств. Відомо, що це  сировина найнижчого класу і вимагає більших затрат на фільтрацію. Це розуміє обласна влада і у цьому році планує з обласного бюджету виділити на підтримку розвитку молочного скотарства для дрібнооптових виробників понад 2 млн грн. Директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак говорить: «Ця підтримка передбачає компенсацію витрат, повязаних із придбанням доїльних установок вітчизняного виробництва, а також установок для первинної обробки молока. Утім, ці кошти передбачені лише для молочних кооперативів. Нині в області 650 таких господарств. Виробництво молока в них цілком автоматизоване, а закупівельна ціна – в рази більша за ту, яку платять селянам».

Тож замість мітингів людям пропонують об’єднуватися у міні-ферми, а не зривати роботу молокозаводів. Хоча, нагадаємо, такий протест дав результати вже наступного дня. Адміністрація підприємства погодилася залишити ціну на рівні 4 гривень та не понижувати її протягом літа.

P.S. Журналісти поцікавилися, за якими цінами здають молоко селяни в Охтирському районі. З’ясувалося, що у мешканців Грунської ОТГ молоко закуповують по 3,50 грн за літр, а в Чупахівській ОТГ дають за літр молока в середньому не більше 3,60 грн…

Джерело: roxolana.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: