На Сумщині неправильно поводяться з побутовими відходами

22.05.2018

Державною екологічною інспекцією  у Сумській області (далі – Інспекція) за 4 місяці поточного року проведено всього 43 перевірки у сфері поводження з побутовими відходами. Серед них 29 заходів державного нагляду (контролю) за виконанням повноважень органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями у сфері охорони навколишнього природного середовища в частині поводження з відходами (у тому числі 4 перевірки по контролю виконання приписів).

У переважній більшості проведених заходів було встановлено, що органами місцевого самоврядування не проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо необхідності роздільного збирання відходів; неналежним чином проводиться робота щодо організації централізованого збирання та вивезення відходів; не здійснюється контроль за станом утримання сміттєзвалищ ТПВ; не запроваджується роздільне збирання відходів з метою вилучення ресурсоцінних компонентів, які в даний час викидаються в контейнери загального збору ТПВ, що призводить до постійного утворення нових стихійних сміттєзвалищ на території населених пунктів Сумської області.

За невиконання виданих приписів до адміністративної відповідальності притягнуто 6 посадових осіб органів місцевого самоврядування на загальну суму штрафів 935 грн.

У ході проведення перевірок було встановлено, що органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади (Ковтунівська с/р Шосткинського району, Шосткинська міська рада, Шосткинська РДА, Липоводолинська РДА, Басівська с/р Сумського району) не вживаються заходи щодо вирішення проблеми належного зберігання непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин.

Також за звітний період Інспекцією проведено позапланові заходи з контролю виконання раніше виданих приписів суб’єктами господарювання, що експлуатують (утримують) полігони твердих побутових відходів: КП «Недригайлівводосервіс», КП «Буринь-теплосервіс», ТОВ «Зеленбуд», ТОВ «Кафа-плюс», ДП «Екосервіс» КП «Тростянецькомунсервіс», ТОВ КП «Флора», ТОВ «Водолій-БС».

Перевірками встановлено невиконання приписів щодо забезпечення утримання полігонів ТПВ відповідно до затверджених Правил. До адміністративної відповідальності притягнуто 10 осіб на суму штрафів 2907 грн.

Крім того, проведено планову перевірку ФОП Коваль П. І., який забезпечує захоронення ТПВ та утримання полігону в смт. Велика Писарівка Сумської області, в ході якої встановлено порушення Правил експлуатації полігону ТПВ, а саме: відсутні контрольно-пропускний пункт з вагами, шлагбаум, щит з інформацією про полігон, дезбар’єр; територія полігону не огороджена; виявлено розміщення рідких відходів на полігоні; не здійснюється пошарова ізоляція відходів; відсутні спостережні свердловини; відсутній журнал обліку завезених на полігон відходів. До адміністративної відповідальності притягнуто 4 особи на суму 340 грн., а також видано припис для усунення виявлених недоліків.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: