На Сумщині затягують будівництво амбулаторій в ОТГ

23.05.2018

Раніше повідомлялось, що у громадах і районах Сумщини створять 12 амбулаторій сільської медицини «з нуля». Нещодавно Березівська ОТГ теж долучилась до цієї мережі.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Бутенко розповів, що мережа амбулаторій на Сумщині вже затверджена і визнана однією з найкращих, яку за приклад брали й інші області. Відповідно до цієї мережі на Сумщині збудують, за попередніми даними, 13 амбулаторій, 7 – монопрактики і 6 групової практики.

«До Сумщини надійшло 105 мільйонів гривень державної субвенції, які витратять на будівництво амбулаторій, закупівлю обладнання і автомобілів. Так, одна амбулаторія монопрактики обійдеться у 5 мільйонів гривень і 7-8 мільйонів на амбулаторії, де буде 3-4 лікаря. Варто зазначити, що будівництво співфінансуватиметься громадами і районами у розмірі 20%», – зазначив він та наголосив, що центральна влада наголосила, що вже у вересні—жовтні треба відкривати амбулаторії, але технічно – це буде дуже не просто, тому варто відкрити їх хоча б до кінця року.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора акцентував під час наради з представниками громад і районів щодо розвитку сільської медицини на тому, що деякі громади затягують із будівництвом амбулаторій. Тож їм необхідно швидше займатися цими нагальними питаннями, щоб використати усі необхідні можливості для покращення медицини на селі.

«Ми вже втретє збираємось на такій нараді і ще місяць назад у нас були визначена кількість амбулаторій. Цей місяць, по факту, наразі втрачений. Якщо ми вже визначились з мережею, то маємо виконувати усі умови і вимоги, щоб використовувати гроші, які нам виділили, однак, з боку громад немає відповідної реакції», – підкреслив він.

За результатами звітів ОТГ і районів під час наради, деякі з них вже чекають затвердження генерального плану і урегульовують виділення земельних ділянок, а більшість – чекають проведення сесій, під час яких виділятимуть кошти. І тільки після усіх цих моментів представники громад зможуть приступити до розробки проектів амбулаторій.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: