Соцопитування: частина випускників шкіл Сум не бачить майбутнього в Україні

25.05.2018

За інформацією Сумського регіонального центру зайнятості, в цьому році було опитано 3324 одинадцятикласників Сумської області, що становить 73,5% від усієї кількості випускників.

Згідно з результатами анкетування популярної професією серед випускників вже другий рік залишається професія лікаря. Далі найчастіше називалися спеціальності IТ-сфери (програміст), менеджери, юристи, фармацевти, перекладачі, психологи, інженери. Серед опитаних є такі, які мріють стати акторами, режисерами, кібернетики, вчителями та агрономами. Серед робітничих професій найбільш популярними у випускників залишаються професії водія, кухаря, електрогазозварника, перукаря і манікюрщіка.

Переважна більшість випускників (84%) вже зробили вибір на користь тієї або іншої професії (спеціальності), впевнені або в основному впевнені в правильності свого вибору. Як завжди найбільший вплив на випускників в питанні вибору професійного майбутнього мали члени сім’ї (48%). 87% респондентів отримувати професію підуть відразу після закінчення школи. Відсоток молоді, яка взагалі не планує вчитися, залишився на рівні показників минулих років – 1%. Для оволодіння професією 75% опитаних планують піти вчитися до вищих навчальних закладів (це на 1% більше ніж в минулому році), 16% – в ліцеї і професійно-технічні навчальні заклади, 4% – мають намір вчитися на курсах, 5% – готові піти учнем з наступним отриманням кваліфікації.

На 8% в порівнянні з минулим роком зменшилася чисельність тих, хто після отримання спеціальності хотів би працювати на державних підприємствах, установах, організаціях (19% респондентів), 27% опитаних мріють після навчання працювати на підприємствах з іноземними інвестиціями, 28% – у приватному секторі, 13% – хотіли б відкрити власну справу. У разі проблем з працевлаштуванням 28% респондентів звернуться за допомогою до батьків і рідних, 27% – в службу зайнятості, 23% – безпосередньо на підприємство.

На жаль, значна чисельність молодих людей не пов’язує своє майбутнє з Україною. 25% опитаних хотіли б на тривалий час (більше 3 років) виїхати за кордон для навчання і роботи, 37% випускників для отримання освіти і подальшого працевлаштування готові назавжди виїхати за кордон.

Джерело: https://www.0542.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: