Абітурієнтів позачергово зарахують на бюджет за відпрацювання в селі

31.05.2018

Обласне управління освіти Сумської ОДА повідомляє, що уряд визначив, як буде відбуватися першочергове зарахування на бюджет тих абітурієнтів, які укладуть угоду про відпрацювання в селах або селищах міського типу.

Правом такого зарахування зможуть скористатися надходять до медичних і педагогічних вузів на спеціальності галузей знань «Освіта / Педагогіка» і «Охорона здоров’я». Їм належить відпрацювати в сільській місцевості не менше 3 років – на цей період фахівцям безкоштовно нададуть житло з оплатою опалення та освітлення.

«У кінці 2016 року Верховна Рада скасувала примусове працевлаштування випускників медичних вузів, адже вільний вибір місця подальшої роботи – це їхнє конституційне право. У той же час була передбачена можливість першочергового зарахування до медичних і педагогічних університетів тих абітурієнтів, які самі захочуть відпрацювати в сільській місцевості. І сьогодні Уряд прийняв дуже важливе рішення, визначивши, як буде відбуватися цей процес – хто буде формувати потребу в кадрах, як будуть укладатися угоди тощо. Ми сподіваємося, що це дозволить поліпшити рівень надання освітніх і медичних послуг у селах, залучити туди більше молоді», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір і почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, йому потрібно буде відшкодувати кошти, витрачені вузом на його підготовку.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: