Олександр Стрельченко: Потрібно міняти стратегію управління державою, щоб діти отримували необхідну допомогу і підтримку

04.06.2018

Відлунали у школах останні дзвоники, пройшло найголовніше свято малечі – День захисту дітей, і перед батьками постала проблема: як оздоровити дитину, куди відправити її на відпочинок.

Ціна за зміну в дитячому оздоровчому таборі на Сумщині становить від 6 до 7 тисяч грн. і не кожній сім’ї це по кишені. Бабуся у селі нині є не в кожної родини, а на закордонний відпочинок узагалі можуть розраховувати одиниці. Якщо врахувати, що Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не компенсує вартість путівки вже декілька років,  то альтернатива у школярів одна – відпочинок на асфальті.

«Керівники дитячих таборів говорять, що з кожним роком охоплення школярів оздоровленням зменшується. І не тому, що немає бажаючих. Причина банальна – відсутність коштів у батьків», – говорить голова обласної організації ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ, депутат обласної ради Олександр Стрельченко.

У червні ситуація трохи краща, оскільки учні ходять у пришкільні табори, але по суті – це просто нагляд за дітьми, оскільки про оздоровлення у загазованому багатотисячному місті мова йти не може.

За бюджетні кошти, за підрахунками спеціалістів, оздоровлюється менше 5% дітей. Це діти учасників АТО, діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, талановиті діти. Останні категорії забезпечуються бюджетним оздоровленням за залишковим принципом.

«У нинішніх умовах народити і виховати хоча б одну дитину – це подвиг. Злидні та безвихідь не сприяють народженню дітей та зміцненню сімей. Повернути людям упевненість у майбутньому може тільки відновлення миру, працююча економіка, припинення медичної, освітньої та пенсійної «реформ», – упевнений Олександр Стрельченко. – Не повинно бути так, що звичайні люди відривають від себе останнє, щоб витягнути сім’ю, а міністри та чиновники отримують зарплати в мільйони гривень і їздять за кордон народжувати, щоб їхні діти відразу мають громадянство іншої країни».

На переконання політика, люди мають з упевненістю дивитися в майбутнє. «З 2013 року народжуваність в нашій країні впала на 10% до 10,3 на тисячу існуючого населення. Це один з найнижчих показників у світі, який означає, що наша країна вимирає. Потрібно міняти стратегію управління державою, аби дитина отримувала необхідну допомогу і підтримку. Щоб не було, як зараз, коли батьки приходять в жах від неможливості забезпечити дитині лікування, навчання, відпочинок, ще й бояться за її безпеку», – акцентував Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: