Сумські науковці розробили екопосуд

06.06.2018

Сумські науковці  вигадали заміну шкідливому пластику. Вони створили матеріал, який навіть краще витримує температуру та вологу, а розкладаючись – перетворюється на добриво для рослин. Винахідники переконані – їхня розробка  здатна врятувати планету від забруднення пластиком.

Зовні еко-сировина схожа на тонку спресовану піну. В такому посуді легко втілити будь-які дизайнерські рішення, кольори й навіть смаки.

“Якщо додати до складу стаканчику натуральні барвники наприклад з моркви, то ми отримаємо стаканчик з кольором моркви. Якщо додати наприклад цедру з лимона, ми можемо отримати стаканчик який пахне лимоном”, – каже Дмитро Бидюк, співрозробник екопосуду.

Та цим яскравим і звичним на вигляд еко-склянкам передували місяці невдач та експериментів. Аби реалізувати ідею, команді знадобилося понад півроку.

“Ми 6 раз його переробляли доки отримали ось приблизно ось такий вигляд. Зараз цей стаканчик можна викинути він за півроку там за 9 місяців перегниє і буде удобрювати”, – каже Дмитро Бидюк, співрозробник екопосуду.

Утім, екологічний посуд – не єдиний проект молодих винахідників. Над органічними цікавинками вони працюють уже другий рік поспіль. Студентка Тетяна виготовляє їстівні ріжки для морозива з груші.

“Мы их высушиваем то есть убираем влагу, но оставляем при этом все полезнийшие вещества. Оно имеет прикольную формочку, но при этом оно еще и вкусное”, – розповідає Тетяна Зелена, студентка.

Шукати нові рішення для “органічних” ідей молоді винахідники збираються й далі. У планах – розробити повний комплект екопосуду та пакувального матеріалу – теж біорозкладного.

Джерело: http://podrobnosti.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: