Короїд пошкодив 1200 га сумських лісів – на боротьбу з ним виходить спеціальний жук

07.06.2018

На базі Конотопського лісгоспу відбувся семінар з обговорення проблеми всихання соснових насаджень, організований лісовим відділом Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«15 червня завершується сезон тиші, в лісових масивах будуть відновлені роботи на уражених ділянках. Ми проаналізували динаміку поширення вершинного короїду, методи виявлення і боротьби з ним. На сьогодні в лісах, підпорядкованих підприємствам управління, в цілому виявлено 1203 га лісу, пошкоджених короїдом. В майбутньому це може стати реальною загрозою втрати соснових насаджень», – зазначив заступник начальника Сумського ОУЛМГ Олександр Товстуха.

Нагадаємо, що 42% лісів області – соснові. І єдиним, по суті, безальтернативним методом боротьби з масовим поширенням шкідника фахівці називають проведення санітарних рубок.

«Зараз в лісових масивах лісгоспів розроблено 73% уражених шкідником ділянок. Повністю ці роботи проведені в Глухівському, Краснопільському, Лебединському, Роменському, С.-Будському та Тростянецькому лісгоспах. Усього розроблено 879 га. Із завершенням сезону тиші роботи по продовжаться», – додав заступник начальника відділу лісового господарства управління Олександр Баня.

Фахівці «Харківлісзахисту» повідомили, що у них почала працювати сучасна лабораторія. У ній вони вирощують два види комах-хижаків, яких потім будуть випускати в ліс. Такий жук знаходить яйця, личинок, лялечок і дорослих жуків короїдів під корою дерев і знищує їх, забезпечуючи біологічний захист дерев. 14 липня такі перші вирощені в лабораторних умовах жуки будуть випущені в лісах сумських підприємств.

Джерело: http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: