Конотопчанці дали 3 роки за інтернет-шахрайство

08.06.2018

Колегія суддів Апеляційного суду Сумської області розглянула апеляційну скаргу обвинуваченої на вирок Конотопського міськрайонного суду Сумської області, яким жінку визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3. ст. 190 та призначено покарання у вигляді обмеження волі на 3 роки.

Як вбачається з матеріалів справи, всього лише за три місяці поточного року жінка обікрала довірливих жителів Конотопського району на 22 тисячі гривень. Жертвами шахрайки стали мешканці районного центру, які розміщали оголошення про продаж свого майна в мережі Інтернет. Жінка телефонувала потерпілим з пропозицією придбати їхній товар шляхом перерахунку грошових коштів на банківський рахунок. Шахрайка таким чином дізнавалася номер їхньої банківської картки та персональні данні, а згодом зв’язувалася з ними вже як працівник банку. Завіряючи, що грошовий переказ на їхнє ім’я надійшов, повідомляла про необхідність надання коду банківської картки для здійснення онлайн-транзакції та паролю входу до програмного комплексу, який дозволяє здійснювати банківські операції без відвідування банку.

Судом першої інстанції жінку було засуджено до 3-х років обмеження волі. Проте, з таким вироком не погодилася обвинувачена і подала апеляційну скаргу. Мотивувала тим, що призначене судом покарання за своїм розміром є несправедливим через суворість, при цьому, суд не в повній мірі врахував обставини, що пом’якшують покарання, а саме, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, позитивну характеристику за місцем проживання, наявність на утриманні неповнолітньої дитини-інваліда і, особливо, її хворобливий стан та хворобливий стан її чоловіка, що вона добровільно, повністю відшкодувала завдані потерпілим збитки. Також, обвинувачена зазначала, що дані злочини були вчинені нею внаслідок скрутного становища в її сім’ї, оскільки через стан здоров’я їй важко працевлаштуватися.

Розглянувши апеляційну скаргу, колегія суддів відмовила апелянту в її задоволенні, оскільки судом першої інстанції в повній мірі дотримано вимог Кримінального кодексу України. Санкцією ч. 3 ст. 190 КК України передбачено покарання у виді позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Відповідно до ст.ст. 50, 65 КК України суд призначає покарання, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, які його пом’якшують та обтяжують, відповідно до положень ст.ст. 66, 67 КК України. Особі, яка вчинила злочин, було призначено покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Оскільки при цьому покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: