Житель Сумщини зібрав унікальну колекцію ретро-техніки

21.06.2018

Понад півсотні ретро-мотоциклів та автівок зібрав чоловік із с. Боромля, що на Тростянеччині.

Ретро-хобі Віталій Веримієнко почав займатися 15 років тому, після смерті дружини. Каже, став колекціонувати автівки, аби не зламатися.

“З мотоциклу, 60-го року випуску все і почалося. Покрасив, замінив деталі. Потім ще кілька мотоциклів зібрав, і вже не міг зупинитися. Тим паче, їх викинули, бо були непотрібні, а я завів – і вони ожили”, – розповів Віталій.

Ретро-техніку колекціонер шукає по всій Україні. Одні рятує з металолому, інші викуповує у господарів. Зберігає експонати у спеціальних ангарах, гаражах та навіть житлових кімнатах. Чоловік зізнається, іноді роками приводить техніку до ладу.

“Все залежить від того, у якій комплектації я їх заберу. Якщо все є в машині – треба тільки почистити, покрасити, або знайти заміну непрацюючій деталі. А якщо мотоцикл, наприклад, некомплектний, – реставрація і з і 5 років зайняти може”, – говорить власник колекції.

За 15 років Віталію вдалося назбирати колекцію із 52 мотоциклів та 11 автівок. Усі родом із минулого століття. Найстарша ж із ретро-карів – 401-й «Москвич». Вона вперше виїхала на дороги ще у 1952 році. Попри солідний вік, майже всі експонати музею – досі на ходу.

Подивитися на колекцію чоловіка приїздять автолюбителі з усієї України та з-за кордону. Вже були туристи з Норвегії, Польщі, Німеччини, Австрії. Цього разу завітала родина з Аргентини.

“Це просто вражаюче, що є такі люди, які збирають техніку буквально по деталям, та ще й доглядають за нею так, що вона досі їздить”, – говорить Крістіан Брессі, відвідувач «музею» з Аргентини.

Гість з Аргентини порадив Віталію брати гроші за вхід до будинку-музею, бо, мовляв, подивитися тут дійсно є на що. Та колекціонер навідріз відмовляється. Каже, його тішать не гроші, а емоції  людей.

Джерело: spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: