Корови на Сумщині масово захворіли на лейкоз

23.06.2018

Жителі села Марчихина Буда в Ямпільському районі на Сумщині вимушені здавати худобу на забій. Там 53 корови захворіли на лейкоз (рак крові).

Кров на аналіз ветеринари відібрали ще 11 травня. Сироватку довелося везти не до райцентру, адже там ліквідували лабораторію, а за 45 км до Шосткинської міжрайонної лабораторії Держспоживслужби.

Результати щодо одного стада отримали майже одразу, а щодо інших трьох людям довелося чекати понад місяць.

«Тепер селяни хвилюються за правильність результатів та вимагають зробити повторний аналіз», — розказала депутат обласної ради Лілія Ричкіна.

У деяких людей корови хворіли й минулого року. Селяни кажуть, що м’ясокомбінатам тварин здають по 6-9 тис. грн. Така ж здорова корова коштує вдвічі більше — 18-20 тис. грн.

«Ми вже звернулися до заступника голови Сумської обласної державної адміністрації. Просили підготувати зміни до Програми агропромислового комплексу, щоб людям компенсувати вартість корови. Будемо наполягати на 10 тис. грн.  За два тижні буде сесія облради», — додає депутатка.

У корів лейкоз — це інфекційне захворювання. Молоко заражених тварин, як сире, так і кип’ячене, не радять вживати людині.

Джерело: https://uain.press/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: