Обласні опозиціонери вимагають від уряду скасувати обмеження при нарахуванні субсидій населенню

07.07.2018

«Субсидії в Україні вже давно перетворилися на інструмент знущань над громадянами», – вважає голова фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ в Сумській обласній раді Олександр Стрельченко. Саме тому за ініціативи опозиціонерів було підготовлено звернення до Кабінету Міністрів України щодо необхідності скасування обмежень при наданні житлових субсидій громадянам та спрощення порядку і умов їх надання. Його обранці озвучили на сесії обласної ради, яка відбулася 6 липня. Депутати ініціативу підтримали.

У зверненні йдеться, що до прийняття Постанови №329, яка вступила в силу з 1 травня, на Сумщині цю допомогу від держави отримували 294 тисячі домогосподарств області – це 65,9% від загальної їх кількості. Втім, за словами фахівців, тепер ця цифра може зменшитися вдвічі, через що в області вже зростає соціальна напруга. Багато змін, що прописані у зазначеній постанові Уряду, можуть позбавити населення субсидованої допомоги.

«Люди доведені до злиднів, і отримання для них субсидії – єдина можливість хоч якось вижити і не накопичувати борги за комунальні послуги. У той же час ми не припиняємо робити акцент на необхідності зменшення тарифів, підвищення зарплат і пенсій. Якщо дати людям гідне матеріальне забезпечення та зменшити тарифи, то і субсидії можна буде скасувати!», – пишуть опозиціонери у зверненні.

Депутати пропонують Кабміну розширити перелік осіб, яким має призначатися державна грошова допомога, та наполягають на внесенні змін до Порядку призначення житлових субсидій.

Зокрема, вони вимагають обраховувати надання субсидії відповідно до соціальних житлових нормативів з урахуванням кількості зареєстрованих осіб, а не обмежувати норми у 120 квадратних метрів для квартир і 200 м кв для будинків. Також просять передбачити право на отримання субсидій тим особам, які у своєму володінні мають вітчизняний транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років, якщо його вартість на момент придбання складала не більше 300 тис. грн. Ще одна зміна, яку пропонують внести сумські обранці – збільшити загальну суму простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, за наявності якої домогосподарство втрачає право на отримання субсидії, з 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на 1 прожитковий мінімум в розрахунку на одну особу в місяць.

«Наслідком бездарної і непрофесійної роботи уряду став найнижчий серед європейських країн рівень життя українців. Замість того, щоб провести перерахунок зарплат і пенсій, переглянути дуті тарифи, в які вписані будь-які витрати: від мільйонних зарплат чиновників до корупційних схем, влада підсадила людей на субсидії і тепер шантажує кожну людину в країні за принципом «тобі дамо, а тобі – не дамо»! Ми вимагаємо скасувати знущальний порядок надання субсидій, переглянути всю структуру тарифів, механізми нарахування субсидій і негайно підвищити соціальні стандарти: прожитковий мінімум, пенсії і зарплати», – резюмував Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: