Реформи в дії: люди відмовляються від своїх половинок щоб зберегти субсидію

08.07.2018

Нові правила нарахування субсидій, що набули чинності з 1 травня 2018 року, змушують жителів Сумщини вдаватися до радикальних заходів. Наприклад, у Конотопі, аби не втратити державну допомогу люди готові виписувати родичів із житла, оформлювати фіктивні розлучення та навіть вказувати неправдиву інформацію у деклараціях.

Хто може попрощатися із субсидією?

Віднині власникам автівок, з моменту випуску яких минуло менш ніж п’ять років (крім мопеда та авто, виданого органом соціального захисту населення); квартир площею більш ніж 120 кв.м, та будинків понад 200 кв.м (за винятком дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей) а також тим, у кого борг за комунальні послуги перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів (340 гривень) не варто розраховувати на субсидію.

Мають повторно звернутися до управління соціального захисту населення і громадяни, які задекларували нульовий дохід. Відтепер під час призначення субсидії діє принцип — не працюєш, значить твій дохід 5286 гривень. Це стосується осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні.

Саме ця зміна у програмі субсидування викликає серед конотопців чи не найбільше обурення. У черзі до спеціалістів управління соціального захисту населення розповідають різні історії. Більшість оповідачів — пенсіонери, які свого часу зареєстрували у своїх помешканнях дітей та онуків. Прописані у оселях родичі, які працюють неофіційно і нерідко взагалі мешкають в інших містах, для багатьох конотопців стали перешкодою на шляху до подальшого отримання субсидії.

Не проживає, але прописаний?

Біля будівлі управління соцзахисту зустрічаємо двох жінок пенсійного віку. Обидві емоційно обговорюють, щойно отримані від спеціалістів, роз’яснення щодо субсидій. 68-річна конотопчанка дізналася, що держава більше не буде допомагати їй сплачувати комуналку.

«Живу одна. У квартирі прописані ще донька та онука. Обидві понад 10 років мешкають у Києві. Працюють неофіційно, одна — торговим представником, інша — офіціанткою. За кімнату у столичному гуртожитку віддають 4000 гривень. Мені допомогти вони не в змозі. Самі ледве кінці з кінцями зводять. У мене з доходів одна-єдина пенсія 1400 гривень. А у документах тепер дохід моїх дівчат доведеться вказувати більш ніж по 5000 тисяч на кожну. Таких грошей у нас у помині немає… Кажуть, совбезам дали завдання відмовити половині людей», — зі сльозами на очах розповідає старенька.

Її знайома продовжує ту ж таки тему прописки. У приватному будинку 70-літньої пенсіонерки теж, як вона каже, «числиться» її син. Насправді чоловік живе у помешканні, яке дісталося його дружині у спадок від бабусі. Каже, з тих пір почула по телевізору, про нові закони субсидії — поставила йому вимогу влаштуватися на офіційну роботу. Але він не погодився проміняти зарплату у конверті, на мінімалку. Мало, того тепер до декларації треба записувати і зарплату невістки, яка працює медсестрою. Аби, матір не залишилася без субсидії — 40-річний чоловік вирішив взагалі виписатися із батьківської оселі і жити без реєстрації. Мовляв, у найгіршому випадку доведеться сплатити штраф 81 гривню. А це у рази дешевше за суми, які будуть у платіжках за комунальні послуги.

За логікою чиновників, якщо людина не працює і не зареєстрована як безробітна, значить, має достатньо неофіційних доходів. У розмові із нашими журналістами люди не приховують — зарплата у конвертах по-конотопськи коливається у межах від 2500 до 4000 гривень. Такі мізерні заробітки підштовхують містян їхати на роботу до інших країн.

37-річний Володимир понад 8 років їздить працювати за кордон. Каже місяцями на бачить дружину і дітей, аби заробити на гідне життя. Чоловік неохоче, але зізнається,що після стрибка ціни на на газ його сім’я увесь час отримувала субсидію. Зараз до управління соцзахисту прийшов дізнатися, як офіційно заявити про свої доходи в Польщі. Адже почув, що всі, хто понад 60 днів перебував за кордоном начебто автоматично будуть позбавлені права на субсидію.

«Страшно, що ще й повертати державну допомогу за минулі місяці доведеться – ось і прийшов проконсультуватися», — пояснює конотопчанин.

Таким як я пропонують застрахуватися та платити внески хоча б за три місяці. Мінімальний внесок за страхуванням за цей час становить 2,5 тисячі гривень. Не знаю користуватися порадою собезу чи ні – треба подумати, адже через два тижні знову збираюся перетинати кордон».

Аби не прогавити субсидію, мають повторно звернутися до органів соцзахисту внутрішньо переміщені особи;

сім’ї, де є непрацевлаштовані люди працездатного віку з нульовим доходом (або доходом меншим за мінімальну зарплату); сім’ї, яким призначили субсидію не на всіх зареєстрованих осіб, а на тих, хто фактично проживає у приміщенні; сім’ї, які станом на травень 2018-го мали більше ніж двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасили її до червня.

А от громадянам, які протягом 12 місяців перед зверненням отримали спадщину або ж набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок) або ж транспортний засіб, вартістю понад 50 тисяч гривень – радять обов’язково відобразити цю інформацію у деклараціях.

Варто знати, що віднині подружжю зараховуватимуть сукупний дохід, незалежно від того, де саме прописана «друга половинка». Через це заява та декларація набули нової форми.

Саме через це новвоведення 35-річна жителька Конотопа, яка попросила не вказувати свого імені та прізвища, більше не зможе отримувати субсидію. Жінка одружена та виховує разом із чоловіком 1-річну донечку. Хоча фактично усі троє мешкають у двокімнатній квартирі дружини, офіційно чоловік зареєстрований за іншою адресою. Він має невеликий бізнес, якщо місяць вдалий вдається заробити 7-8 тисяч.«Тепер увесь цей дохід доведеться вносити до декларації плюс допомога на дитину у розмірі 860 гривень – за таких розкладів на субсидію розраховувати не варто» – бідкається жінка. На кілька тисяч, які залишаться у сімейному бюджеті після оплати захмарної комуналки, прожити з маленькою дитиною нереально. То ж поружжя всерйоз замислюється про радикальний крок – оформити розлучення, аби не мати перепон у отриманні субсидії.

Серед позитивних моментів — уряд спростив процедуру отримання субсидій переселенцям. Із травня їм навіть не потрібно буде надавати договір оренди житла для оформлення субсидії. Але при цьому органи соцзахисту складатимуть акт обстеження матеріально-побутових умов, на основі якого буде прийматися рішення про призначення субсидії.

Все приховане рано чи пізно випливе

Згадані вище урядові нововведення у сфері призначення субсидій спричинили у Конотопі справжнє паломництво до управління соцзахисту. Цілий день у коридорах держустанови — не проштовхнутися.

Фахівцям УСЗН щодня доводиться чути сотні скарг, обурень та навіть істерик. Градус напруги, який панує у черзі до двох заповітних кабінетів зашкалює. Не для преси, працівники зізнаються у закладі точно не зайвими були б психолог і конфліктолог.

У погоні за субсидією люди готові сваритися, погрожувати та навіть вказувати недостовірну інформацію у деклараціях та заявах. Із власних джерел в УСЗН стало відомо, що через недосконалість системи субсидування містяни можуть, наприклад, приховати оформлення дорогої автівки, наявність офіційних чоловіка чи дружини та змовчати про систематичні виїзди на кілька місяців до іншої країни. А все тому, що наразі перевірити навіть банальну кількість виїздів претендента на субсидію за кордон фактично неможливо. Позаяк доступ фахівців УСЗН до баз даних Державної міграційної служби України, Головного сервісного центру МВС України та навіть Державного реєстру актів цивільного стану громадян поки-що обмежений.

Проте, ця непоінформованість тимчасова, попереджають в Управлінні соцзахисту. У Конотопі вже траплялися випадки, коли під час перевірок з’ясовувалися приховані факти. Після цього тих, хто отримував субсидію в обхід закону, зобов’язували повертати до бюджету суми у понад 20 тисяч гривень.

Джерело:https://topkonotop.com/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: