На Сумщині відремонтують пам’ятник, який втратив обличчя та руку

12.07.2018

Депутат Сумської обласної ради В’ячеслав Бершов (фракція «Відродження») долучиться до реконструкції Братської могили радянських воїнів у селі Нові Вирки, що на Білопільщині.

Зведений у 1964 році біля місцевої школи, пам’ятник давно зруйнувався: утворилися тріщини, надломи, обсипався бетон, просів цоколь. До того ж 15 років тому скульптура фактично втратила обличчя та руку з автоматом. Тоді була проведена непрофесійна реконструкція, яка втім не дуже врятувала ситуацію.

На запрошення В’ячеслава Бершова пам’ятник оглянув скульптор Микола Крамарєв. «Одразу видно, що робив непрофесіонал, що пам’ятник старий і відремонтувати його буде дуже важко, адже прогнили внутрішні металеві конструкції. Виготовлення нового пам’ятника коштуватиме до 200 тисяч», — констатував скульптор.

Зважаючи на непідйомність такої суми для сільського бюджету, В’ячеслав Бершов прийняв рішення допомогти Новим Виркам відродити пам’ятник. Він спрямував на ці потреби частину коштів, виділених йому на виконання депутатських повноважень.

Наразі триває збір документів для проведення відновлювальних робіт.

Довідково: за інформацією газети «Білопільщина», поблизу сіл Нові Вирки та Рижівка у 1943 році загинуло багато воїнів. Деякі з них були поховані на місці загибелі – у Катеринівському лісі. У 1957 році тодішня влада вирішила перенести останки воїнів у одну братську могилу. Таким чином останки 42 бійців (із них 39 невідомих) знайшли вічний спокій у Нових Вирках. Через 7 років на цьому місці збудували пам’ятник — залізобетонну скульптуру воїна висотою 2,5 метра на цегляному постаменті.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: