На Сумщині в рази зросла кількість випадків сказу

12.07.2018

Випадки сказу серед тварин реєструються майже у всіх районах Сумської області. Якщо у І півріччі 2017 р. було підтверджено сказ у 6 тварин, то у 2018 р. – у 45 тварин: лисиць – 15, собак – 12, котів – 15, сільськогосподарських тварин – 3. При цьому із 27 собак і котів – 6 бродячі й 21 домашні (дворові), з яких 18 не щеплені.

Серйозне занепокоєння викликає той факт, що майже 60% захворілих сказом тварин становлять синантропні тварини (тварини, які живуть поруч із людиною, різною мірою пристосувалися до створених або видозмінених людиною умов середовища), які наближають смертельно небезпечну інфекцію до оселі людини.

Ускладнює ситуацію зростання в населених пунктах кількості безпритульних собак і котів, неповне охоплення профілактичними щепленнями свійських тварин, порушення правил утримання їх власниками. У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації зі сказу збільшилася загроза виникнення і поширення цієї інфекції серед населення.

Людина заражається при укусах скаженою твариною (90% випадків) або попаданні її слини на пошкоджену шкіру та слизові оболонки (ослинення – 10%), рідше – при знятті шкіри з трупів скажених тварин, особливо лисиць.

За 6 місяців поточного року до лікувально-профілактичних закладів області за медичною допомогою звернулося 1236 осіб, постраждалих від укусів, подряпин чи ослинень тваринами, з них  27,7 % діти до 17 років. 555 осіб (44,9 % від загальної кількості постраждалих) укушені домашніми котами та собаками, не щепленими проти сказу. Питома вага постраждалих від безпритульних собак та котів складає 27% (334 осіб). 32 особи (2,5%) постраждало внаслідок контакту з дикими хижими тваринами.

Єдиним ефективним засобом попередження сказу є антирабічні щеплення. Після проявів перших симптомів сказу людину вилікувати вже неможливо. Тому після укусу твариною в жодному разі не можна чекати у себе появи симптомів захворювання та відкладати візит до лікаря. Фахівець за показами призначить  курс щеплень, повідомляють у ДУ „Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: