У Спадщанському лісі відкриють перший в Україні музей епохи тоталітаризму

13.07.2018

На території музею Партизанської слави, який знаходиться в Спадщанському лісі, збирають декомунізовані пам’ятники. Ідея створити експозицію монументального мистецтва епохи тоталітаризму виникла у керівництва Путивльського державного історико-культурного заповідника.

– Історію можна інтерпретувати по-різному, але ми повинні її знати. Тому вирішили зробити у себе такий музей, – розповідає директор Путивльського заповідника Сергій Тупик. – Все-таки краще, якщо пам’ятники будуть тут, а не валятися десь під парканом або підуть на металобрухт. Звичайно, із критикою проекту стикаємося постійно. Але подібні музеї є в Литві, Угорщині, Болгарії, планують організувати такі в Києві і Дніпрі. Але в Україні ми будемо першими. У цьому допомагають спонсори, а установкою і благоустроєм території робочі займаються в борг.

Для майбутньої експозиції пам’ятники привозять у Спадщанський ліс з усієї Сумщини та інших областей. На даний момент на території майбутнього музею вже знаходяться 34 статуї. Тут і Ленін, і Сталін, і багато інших радянських діячів. Першу чергу музею покажуть відвідувачам уже в вересні.

Нагадаємо, в Глухові ж місцева влада не захотіла, щоб Ленін залишився у місті навіть в якості музейного експоната. Після зняття пам’ятника з проханням до міської влади перенести його в Національний заповідник «Глухів» звернулися кілька громадських організацій. Але Ілліча просто здали на металобрухт.

Джерело: https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: