Кому в Сумах автоматично нарахували субсидії?

13.07.2018

Департаменту соціального захисту населення продовжує прийом заяв від сумчан щодо оформлення житлової субсидії у відповідності до Порядку, який набув чинності 1 травня поточного року.

На цих нововведеннях та питаннях, які виникають при практичній їх реалізації, сьогодні під час брифінгу зупинилась заступник директора департаменту соціального захисту населення, начальник управління надання державної соціальної допомоги Ірина Лагіренко.

За її словами, починаючи з 2015 року, коли було впроваджено спрощений механізм надання житлової субсидії і для призначення даного виду соціальної допомоги необхідно було надати заяву та декларацію про доходи, кількість заявників значно збільшилась.

Загалом на обліку в департаменті соціального захисту перебуває майже 75 тисяч домогосподарств міста.

На липень кількість отримувачів житлової субсидії по місту становить 32618. Це ті, кому допомогу вже перерахували. По решті робота триває.

Починаючи з травня поточного року, до департаменту з питаннями щодо субсидій звернулось близько 50 тисяч громадян, серед них й орендарі житла. Для них нарахування субсидії в автоматичному режимі не передбачено. Всі орендарі житла мають підтвердити своє право на отримання субсидії, заявою, декларацією, а також за винятком ВПО, надати договір оренди, термін якого не повинен бути менше, ніж термін призначення субсидії.

Звертались і ті родини, які отримували субсидію не на зареєстрованих, а на фактично проживаючих осіб. Їхнє питання вирішується теж відповідно до рішення комісії, адже є випадки, коли родина має виняткові обставини.

З них права на автоматичний перерахунок субсидії не мають ті сім’ї, де відбулись зміни у їх складі. Якщо такі зміни мали місце, то у письмовій формі або в телефонному режимі заявників повідомляють про необхідність повторної подачі документів.

За новим Порядком не призначається житлова субсидія автоматично і тоді, коли у будь-кого із складу домогосподарства або члена сім’ї відсутні доходи або отриманий середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати та/або не сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

До 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування або навчання за кордоном, що підтверджується відповідними документами.

Згідного нововведень змінились і соціальні норми для непрацездатних непрацюючих осіб пенсійного віку. Для них на сьогодні житлова субсидія призначається лише на 48,87 м2. Питання про надання субсидії на понаднормову площу житла, за зверненнями заявників, розглядає теж спеціальна комісія.

Повернулась і обов’язкова плата. Громадяни, яким призначено житлову субсидію забов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу, навіть, якщо на особовому рахунку є зекономлена субсидія.

У цьому місяці разом із платіжками сумчани отримають повідомлення про призначену субсидію, а це майже 14 тисяч повідомлень. Призначені вони тим, у кого розмір субсидії більший за 0 гривень. Решта домогосподарств наразі перевіряється.

Ірина Лігеренко зосередила увагу на тому, що в травні не було технічної можливості виконати автоматичний перерахунок у зв’язку з відсутністю програмного забезпечення, даних Пенсійного Фонду України про сплату єдиного внеску та наявність заборгованості.

Програмне забезпечення було отримано 18 червня, після його тестування було проведено автоматичний перерахунок з травня поточного року.

Разом із тим Ірина Лагіренко наголосила, що громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

Для того, аби мешканці міста були проінформані з питань отримання житлової субсидії, з травня працівники департаменту провели майже 70 зустрічей у трудових колективах міста, з головами квартальних комітетів, під час яких надавались консультації громадянам та приймались документи на оформлення субсидії, її припинення, на відшкодування невикористаної частини субсидії.

Наразі, зауважила Ірина Лагіренко, значна кількість заявників не поспішає подавати пакет документів на субсидію, а чекає, коли розпочнеться опалювальний сезон.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: