Порошенко передав невтішний привіт сумському нардепу Медуниці

14.07.2018

На 5-му каналі, заснованому Петром Порошенком, вийшов критичний сюжет під назвою “Скандал у Сумах: фонд зібрав гроші на Алею Героїв, але за 3 роки нічого не побудував”. Журналісти на всю країну розповіли про зловживання громадського фонду “Суми”, діяльність якого пов’язують із народним депутатом Олегом Медуницею.

У сюжеті наголошується, що “благодійники” за 3 роки отримали більше трьох мільйонів гривень, проте Алея Героїв залишається недобудованою:

“Протягом трьох років у Сумах не можуть завершити будівництво меморіалу слави. Гроші на благоустрій виділяла Сумська міська рада, перераховуючи кошти на особисті рахунки сімей загиблих. За будівництво меморіалу взявся фонд “Суми”, пропонуючи людям перераховувати отримані кошти йому. Усього за три роки фонд отримав понад три з половиною мільйони гривень. Утім, Алея Героїв так і не добудована.

“Мені дуже боляче дивитися, що таке робиться на нашому кладовищі. Хіба наші хлопці не заслужили поваги?!” – обурюється мати загиблого військовослужбовця ЗСУ Валентина Самосадова.

Облаштування могил на Алеї Слави затягнулося вже на три роки. Поки вкотре перекладають плитку, руйнується вже готова частина меморіалу, нарікає брат загиблого під Дебальцевим бійця.

Будувати меморіальний комплекс у 2015 році взявся громадський фонд “Суми”. Початкова вартість робіт становила трохи більше ніж півтора мільйона гривень. Гроші на Алею йшли з бюджету міста рівними частинами на 23-ри родини загиблих. Далі фонд пропонував укласти з ними договір і перерахувати кошти.

“Моїй матері теж дали такий договір. Де зазначено, що сторона 1 – тесть матері, обов’язки в 5-денний термін перерахувати суму, якщо вони не перераховували – то відповідальність сторін, тобто з ними будуть судитися”, – пояснив брат загиблого військовослужбовця ЗСУ Владислав Вєтров.

За три роки за такою схемою фонд отримав 3 мільйони 600 тисяч гривень. Коли родичі загиблих запідозрили фонд у шахрайстві – звернулися до правоохоронців.

“Прокуратурою за результатами цього звернення було розпочато кримінальне провадження за фактом імовірного шахрайства в діях громадського фонду. Перевіряються всі необхідні документи та вирішується питання про призначення експертизи”, – пояснила речниця прокуратури Сумської області Наталія Науменко.

Як з’ясувало слідство, жодних тендерів на будівництво міська рада не проводила.

“Ну знаєте, тендери… треба було встигнути, тим паче, треба було встановити ці пам’ятники до травня за бюджетними процедурами. Ми ніяк не встигали, тому ухвалили таке рішення”, – відповів заступник міського голови Сум Володимир Войтенко.

Тому мерія обрала посередником громадський фонд “Суми”, посилаючись на його авторитетність. Через фонд йшли бюджетні кошти, частину яких за посередництво з будівельниками фонд залишав на своїх рахунках.

“За законодавством фонди України мають право утримувати до 20% коштів. Ми утримуємо 20%”, – запевняє виконавчий директор громадського фонду “Суми” Олександра Мартиненко.

За словами керівників фонду, жодне з комунальних будівельних управлінь не захотіло братися за алею. Тому це зробив фонд “Суми”.

“А ми що, дурні, взяли на себе, і всі почали нас контролювати”, – обурюється представник ГФ “Суми”, відповідальний за будівництво Алеї Героїв Вадим Дубодєлов.

Нині правоохоронці перевіряють діяльність фонду. Якщо доведуть факт шахрайства, його керівникам та відповідальним за будівництво загрожує до 3-х років позбавлення волі”.

Прикметно, що після виходу сюжету громадський фонд “Суми” зробив офіційне звернення до 5-го каналу із вимогою спростувати недостовірну, на їхній погляд, інформацію, озвучену в даному сюжеті.

Джерело: https://www.5.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: