У Сумах – новий випадок кору

14.07.2018

Сьогодні, 14 липня, у 44-річної сумчанки виявили захворювання на кір та направили на лікування до інфекційного відділення 4-ї мської лікарні. Як розповів у Фейсбуці головний лікар обласної інфекційної лікарні ім. З.Й. Красовицького Андрій Сніцар, жінка  зверталася до трьох поліклінік, але правильний діагноз не був установлений. Не знаючи, що має заразну інфекційну хворобу, вона продовжувала ходити на роботу та контактувати з багатьма людьми. Подробиці лікар описав у соцмережі та дав корисні поради сумчанам на випадок кору:

“Сегодня, 14.07., в субботу, на санпропускник нашей инфекционной больницы обратилась женщина 44-х лет, с простудными явлениями и сыпью. Естественно, корь. Направлена, согласно приказу по городу, в инфекционное отделение 4-й больницы.

Что хочу сказать.

Пациентка болеет 6-й день, продолжала вплоть до вчерашнего дня ходить на службу (офисный работник). Учитывая заразность кори уже за 2-3 дня до появления клиники – в течение 8-9 дней заражала всех окружающих – дома и на улице, в магазинах и на рынке, в транспорте, на работе и в поликлиниках. Геометрическая прогрессия. Прививочного статуса – своего и домашних – не знает. Иммунитет к кори никто не определял. Сухой кашель, сопли, температура, конъюнктивит, со вчерашнего дня этапная типичная сыпь, расцененная как аллергия. Побывала у трёх врачей в трёх поликлиниках – «так» и по блату. Рентген, антибиотики, противоаллергические. Пятна Коплика никто не смотрел (сохраняются до сегодняшнего дня).

Прибыла к нам на консультацию на частном транспорте в сопровождении мужа, сына, друга и подруги.

Что хочено сказать.

Впечатление, что всё, что мы тут и везде пишем, рассказываем по телевизору, радио для обывателей; проводим тренинги, занятия, штабы, конференции для врачей – до лампочки. Полайкали тут, полайкали котиков-цветочки и вроде привились. Послушали и разошлись.

1. Перефразируя: «во время эпидемии кори ничем, кроме кори, не болеют».

Выбросьте из головы на время кори диагнозы ОРВИ (бронхит, трахеит, насморк), конъюнктивит (окулисты!) и аллергия (дерматологи!). Даже по отдельности подходите к дифдиагностике, начиная с кори, а уж если сочетается хотя бы два из них – тем более. Отсюда – вопросы по иммунному статусу, эпидокружению, искать пятна Филатова-Коплика (манная крупка на слизистой щёк) – диагноз до сыпи, раздевать, смотреть кожу, искать сыпь, спрашивать день болезни. Перечитайте клинику, вспомните осложнения, посмотрите весёлые картинки – их полно в интернете. Это врачам – всем, но в первую очередь семейникам и инфекционистам. Обывателям – спрашивайте: «Доктор, а у меня не корь случайно?»

2. Озаботьтесь, в конце концов, узнать у мамы, в своей прививочной карте (и своего ребёнка) привиты ли вы от кори (и от дифтерии). Не узнали – узнайте иммунитет к кори (лаборатория «Синево») или сразу вакцинируйтесь дополнительно (гуглите: «вакцина от кори», узнавайте в своей поликлинике, у своего врача, есть или нет, какая, платно или бесплатно. Я – не знаю).

3. Не шатайтесь, как зомби, по городу, на работе, в общественных местах; не множьте количество заболевших. Лучшая профилактика осложнений – постельный режим.

4. В Сумах госпитализация больных с корью проводится в инфекционное отделение 4-й больницы. При подозрении на корь едьте сразу туда, не надо в инфекционную больницу, не удлиняйте цепочку.

5. Напоследок даю выдержку из еженедельной отчётности по кори в Сумской области.

«Про стан захворюваності населення області на кір

(на 13 липня 2018 року)

Станом на 13.07.2018 в Сумській області зареєстровано 160 випадків кору: 105 (65,6%) дорослих, 55 (34,4%) дітей. Хворі на кір виявлялись в Буринському, Великописарівському, Глухівському, Недригайлівському, Краснопільському, Кролевецькому, Конотопському, Лебединському, Охтирському, Роменському, Сумському, Шосткинському районах та м. Суми. За останній тиждень зареєстровано 4 випадки (всі дорослі, Недригайлівський, Шосткинський, Сумський райони та м.Суми по одному випадку).

У Лебединському районі у звітному періоді кір не реєструвалась. Всього ж в цьому році в районі перехворіло 28 дітей з релігійної спільноти. Всі вже виписані з одужанням.

У всіх 4 захворілих на кір на цьому тижні інформація про щеплення відсутня. Загалом серед всіх захворілих з початку року мають 1 щеплення 10 осіб, 2 щеплення – 42, не щеплено – 48, інформація відсутня – 60.

Всі виявлені на останньому тижні хворі госпіталізовані до інфекційних стаціонарів. Медична допомога хворим здійснюється в повному обсязі відповідно до клінічних протоколів. З початку року кількість госпіталізованих склала 121 (75,6%), у тому числі 90 дорослих, 31 дитина. За останній тиждень випадки кору серед медичних працівників не реєструвались. Всього ж за 2018 рік захворіло 15 медичних працівників (9 – Конотопський, 1 – Охтирський, 1 – Шосткинський р-н, 4 – м.Суми). Впродовж звітного періоду випадків кору у військовослужбовців не було. Всього ж їх перехворіло 13 осіб (м.м.Конотоп – 10, Глухів – 1, Шостка – 2). При цьому 11 випадків кору зареєстровано по лінії Міністерства Оборони.

Випадків захворювань з тяжким перебігом, які б потребували лікування у відділеннях інтенсивної терапії, немає. Летальних випадків не було.

В осередках кору, зареєстрованих в області протягом останнього тижня, виявлено 8 контактних осіб: 4 дорослих, 4 дітей, медичних працівників – 0. З контактних всі мають 2 щеплення, у 4 дорослих інформація про вакцинацію відсутня. Підлягали вакцинації 4 особи (дорослі), не щеплено жодного.

Всього ж з початку року в осередках кору виявлено 4 792 контактні особи, з яких в подальшому 49 захворіли на кір. Екстрена профілактика кору за епідпоказаннями у вогнищах проведена 51 особі. Станом на 13.07.2018 захворілих на кір серед щеплених у вогнищах не було.

В області продовжується планова вакцинація проти кору дитячого населення. За останній тиждень щеплено проти кору 439 дітей. Всього вакциновано однократно проти кору з початку року 11 910 дітей, що складає 75% від підлягаючих (15 898 осіб).

Залишок вакцини КПК складає 48 192 дози.

В області продовжується робота щодо попередження розповсюдження кору.

Відбулось три засідання регіонального оперативного штабу при управлінні охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації з питань реагування на епідситуацію з кору з прийняттям відповідних рішень.

Фактично в усіх районах, де реєструвались випадки кору, проведені засідання регіональних штабів, розроблені за участю фахівців управління охорони здоров’я заходи з попередження розповсюдження хвороби, посилена інформаційно-освітня робота.

В осередках здійснюються протиепідемічні та профілактичні заходи відповідно до вимог нормативних актів. Потреби у запровадженні обмежувальних заходів в закладах освіти не має.

Командирам військових частин управлінням охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації направлені листи щодо необхідності посилення протиепідемічних заходів у підпорядкованих частинах з проведенням вакцинації серед військовослужбовців.

Спеціалістами управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації здійсений планово-консультативний виїзд у Лебединську центральну районну лікарню з метою надання організаційно-методичної допомоги спеціалістам району. Впродовж останніх 2-х тижнів випадків кору в Лебединському районі не реєструвалось.

До «Інституту громадського здоров’я МОЗ України» направлено повідомлення про спалах кору в м.Лебедин у побуті серед дітей сімей, що належать до спільноти баптистів, де станом на 27.06.2018 зареєстровано 28 випадків кору.

Направлений лист до Міністерства охорони здоров’я України з клопотанням перегляду нормативних документів щодо порядку імунізації дорослого населення у зв’язку з недостатньою ефективністю існуючих рекомендацій.

І, на разі, вже вийшов наказ Міністерства охорони здоров’я України від 26.06.2018 № 1216 «Про проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями», яким на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 травня 2018 року № 373 «Про уповноваження першого заступника Міністра охорони здоров’я на прийняття рішень про проведення обов’язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями» регламентовано проведення щеплень працівникам лікувально-профілактичних та освітніх закладів, співробітникам силових структур (Служби безпеки України, Національної поліції, Національної гвардії, Прикордонної та Митної служб, тощо), студентам та учням навчальних закладів, що відносяться до груп професійного ризику інфікування кором. Але, так як цим наказом не визначено чітко, що вакцинацію можна проводити імунобіологічними препаратами, закупленими за рахунок Державного бюджету, в МОЗ направлений лист з клопотанням щодо уточнення цього питання.

Загалом в Україні з початку року зареєстровано більше 20 000 випадків кору, 40% – серед дорослих. Одинадцять хворих померло: 4 дорослих, 7 дітей. Мова йдеться про справжню епідемію кору в державі, що розпочалась 1,5 роки тому та після нетривалого періоду мнимої стабілізації продовжується. При цьому сучасний кір має деякі особливості, які перешкоджають своєчасній діагностиці захворювання. А саме раніше виявлення інфікованих відіграє ключову роль у попередженні розповсюдження кору серед населення.

Питання сучасного перебігу кору розглянуто на Всеукраїнській науково-практичній конференції інфекціоністів, що відбулася 30.05.2018 в м.Суми та в якій взяли участь понад 150 лікарів лікувально-профілактичних закладів області».

Сумская область в этом эпидпроцессе отстаёт от остальных территорий Украины. Это ещё не пик. Всё впереди”.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: