Жителі Сумщини діляться порадами, як самостійно відпочити за кордоном

16.07.2018

Глухівчани поділилися порадами, як спланувати свій закордонний тур, і розповіли, чому не варто класти гроші в паспорт

САМ СОБІ ПАН

Наважилися розповісти про свої мандрівки далеко не усі ті, хто побував за кордоном. «Ну, ви ж розумієте, які у нас люди», – не раз чула у відповідь. Але глухівчани все ж туди їздять, це засвідчують місцеві турагентства.

Дизайнер-миловар з Глухова Наталя Гончарова поділилася досвідом, як організувала свій тур у Францію самостійно:

– У групі «Путешествие со смыслом» у соцмережі я познайомилася з дизайнеркою, фотографом та інструктором з йоги. Подорожували ми разом. Дві подруги уже раніше їздили за кордон, тому вони займалися організацією нашого бюджетного туру, – розповідає Наталя.

Щоб уберегти час і гроші, житло краще бронювати ближче до центру і в благополучному районі. Вартість різниться, але дівчата уже знали, де можна зняти кімнату за доступну ціну, приміром 200€ з чоловіка за увесь час. Наталя розповіла, що для самостійних мандрівників є багато сайтів з інформацією про транспорт, житло, магазини, розваги. Є сторінки каучсерфінгу, де знайомляться та приїжджають один до одного у гості, аби подивитися іншу країну. Можна заздалегідь все прописати собі і подорожувати задуманим маршрутом. Житло зручно бронювати на сайті аirbnb, варіантів багато на будь-який бюджет. Продукти недорого можна купити в мережевих маркетах: в «Ашані» або «Лідер Прайсі». Ціни доступні. Квитки на метро краще придбати відразу на 10 поїздок – економніше. У Парижі дуже багато безкоштовних музеїв, виставок. Каву краще зварити вдома і брати з собою в термосі. Чашка еспресо – 2-2,5€. Якщо обідати в ресторані, то краще брати комплекс – близько 10 євро. Порції дуже великі. Воду подають безкоштовно. І хліб теж. Обов’язково потрібно залишити 1-2€ чайових. У Парижі воду з-під крана можна пити, як у нас. Теж економія. Пляшка мінералки 0,5 л – 0,5-1€. І долетіти з Києва до Парижа і назад можна теж дуже бюджетно (від 80€), якщо заздалегідь моніторити сайти авіакомпаній.

ВСЕ ВКЛЮЧЕНО

Інший шлях – скористатися послугами турагентств. Директор однієї з шосткинських турфірм Тамара Ященко розкрила кілька особливостей:

– Найпопулярніші напрямки – Туреччина та Єгипет. З минулого року різко здешевіли поїздки у Туреччину, це пов’язано зі зменшенням ціни на авіаперельоти. Зараз тури на одного на тиждень – від 250$. У Грецію та на Кіпр їдуть рідше – від 700$ на двох, але без харчування, можуть бути лише сніданки. Останнім часом у тренді – Грузія. Якщо автобусний тур – від 400$, авіапереліт – до тисячі.

Тамара радить при виборі путівки звертати увагу на авіалінії, чи часто затримуються рейси, класи у літаку. Рівень готелю. Краще обирати 4 та 5 зірок – це перша-друга лінія до моря. Дорогі готелі можуть мати велику територію, тому враховуйте, що до пляжу теж може бути далеко. Щодо харчування. У Туреччині зазвичай – шведський стіл. Але кухня там місцева, з багатьма спеціями. Є готелі, в яких кілька разів на тиждень можна скуштувати європейських страв. У Чорногорії, зазвичай, харчування в ціну не входить. Територія готелів там настільки маленька, що немає місця для ресторанів. Зате поїсти можна у будь-якому кафе.

Глухівчанка Наталя Михальова щойно повернулася з Туреччини. Каже, що скористалася послугами туроператора, адже так забезпечується страховка, сервіс, допомога з усіх питань цілодобово. «Мінус може бути тільки один – непрофесійне турагентство, – ділиться Наталя. – Читайте відгуки в Інтернеті». Тим, хто вперше збирається за кордон, радить, надійно зберігати паспорт, ознайомиться з тим, що можна перевозити в ручній поклажі, при проходженні контролю прибрати гроші з паспорта, це буде вважатися хабарем. Слід запам’ятати назву свого туроператора. Вас повинні зустріти з табличкою. Обов’язково сфотографуйте номери телефонів гіда і туроператора приймаючої країни. Беріть аптечку, бо ліки за кордоном – дуже дорогі. А ще на екскурсії приходьте вчасно!

Окрема історія – це автобусні тури Європою. Їх вартість – від 130€ за 5-6 днів. Уже включено сніданки, ночівля в 1-2 готелях та кілька екскурсій. Всі інші турист оплачує на місці, харчується також сам.

У ГОСТЯХ У ЄВРОПІ

Найлегший спосіб потрапити за кордон – це поїхати погостювати до рідних, які там давно закріпилися і мають громадянство. Вихователька одного з дитячих садочків Глухівщини Марина розповіла, як правильно спланувати таку поїздку.

– Тітонька, яка проживає в Італії уже 14 років, чекала мене в гості. Для цього потрібне було спеціальне запрошення від рідних. Квитки на літак я купувала майже за рік до поїздки по лоукосту, тому на трьох в обидва боки обійшлося близько 7 тисяч гривень. Якщо придбати незадовго до вильоту, було б майже 18, – ділиться спогадами Марина. – Мені пощастило, бо майже усі витрати взяла на себе тітонька, тому ми просто насолоджувалися морем та Італією.

Для подорожуючих Марина радить перевіряти, чи входить у вартість квитка на літак ручна поклажа, як правило, це не більше 7 кг. Для економії довелося усе вмістити туди, щоб не платити за багаж окремо. Якщо ж турист не знає англійської, тоді варто покласти усі документи в одну папку, щоб митники не поставили вас у незручне становище своїми запитаннями на іншій мові. Якщо ж є запрошення від родичів, тоді не варто хвилюватися про наявність потрібної для пропуску в іншу країну суми грошей. У такому разі рідні беруть вас під поруку.

А ще Марина ділиться, що в Європі, починаючи з середини липня і в серпні, значні знижки на одяг – до 70%. Тому можна купити якісні фірмові речі за українськими цінами, головне, вмістити усе в семикілограмовий кейс.

Аліна Степанова, НЕДЕЛЯ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: