Працівники Центру з гідрометеорології отримали консультації стосовно трудового законодавства та можливості безоплатного отримання молока

18.07.2018

Видавати чи позбавляти працівників можливості безоплатного отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів вирішується на підставі результатів лабораторних досліджень умов праці на робочих місцях, або атестації робочих місць за умовами праці. В іншому випадку неможливо встановити, чи є на робочому місці хімічні речовини, які перевищують гранично допустимі рівні.

Днями відбувся виїзний семінар-консультація начальника відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Сумській області Світлани Закорко із працівниками  Сумського обласного центру з гідрометеорології. Питання, які піднімалися під час зустрічі, цікавлять робітників багатьох підприємств Сумщини, зокрема порядок безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці. У першу чергу це необхідно для відновлення функціонального стану організму, здоров’я працівника, підтримання високого рівня працездатності та профілактики професійних захворювань.

Згідно ст. 166 Кодексу законів про працю України та ст. 7 Закону України «Про охорону праці», на роботах із шкідливими умовами праці працівникам мають безоплатно видавати молоко або інші рівноцінні харчові продукти. Це зобов’язання лягає на плечі безпосередньо роботодавця, який також може за власні кошти додатково закріпити колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникам пільги і компенсації, не передбачені законодавством.

«Хоча Кабінет Міністрів України й скасував своєю Постановою від 18.12.2017 № 1022-р попередній Порядок 30-річної давнини про безоплатну видачу молока або інших рівноцінних харчових продуктів працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, це не означає, що скасували самі пільги за шкідливі умови праці, – пояснила начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Сумській області Світлани Закорко. – Водночас, безоплатна видача молока у профілактичних цілях можлива, незалежно від концентрації у повітрі робочої зони шкідливих хімічних речовин, за рахунок власних коштів підприємства».

Під час бесіди з гідрометеорологами Світлана Закорко нагадали про необхідність дотримання законів, особливо коли мова йде про трудове законодавство. Адже для вирішення будь-яких питань треба діяти у правовому полі, мається на увазі легалізація трудових відносин і офіційне працевлаштування. За дане порушення законодавства про працю згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Наразі це понад 111 тис. грн.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: