У Сумах взялися за розвиток ромів

23.07.2018

Сьогодні, 23 липня, у Сумах підбили підсумки реалізації проекту “Сім ромських адвокатів”. Протягом дев’яти місяців ромські активісти допомагали громаді вирішувати її проблеми: від питань працевлаштування до набуття права власності на землю.

За словами реалізаторів проекту, у ромів є нагальні питання: доступ до медичного обслуговування, працевлаштування, оформлення права власності на майно та землю, вирішення питання з наданням субсидії та взаємодія з правоохоронними органами. Крім цього, ще існують проблеми з особистими документами – дорослі не мають паспортів, діти – свідоцтв про народження.

По кожному з цих напрямків працювали ромські активісти. Вони проводили консультацію в сім’ях, приймали громадян в офісі та опрацьовували документи. “Для ромів стало значно простіше звертатися за допомогою, адже вони знають, яка людина в громаді відповідає за той, чи інший напрямок. Уже всі розуміють, що потрібно оформлювати документи. Без них не можливо влаштуватися на роботу, відвести дитину до школи, передати нажите в спадок. Радує, що свідомість ромської громади піднялася”, – говорить голова громадської організації “Ромське національне об’єднання” Микола Москальов.

Загалом, в регіоні проект реалізовується вже вдруге. У 2016 році він був спрямований лише на Суми, де наразі проживає близько 2,5 тисячі ромів. Цьогоріч він охоплює всю область. “Наш проект спрямований на збереження ромської ідентичності. Ми не прагнемо “асиміляції” та уподібнення.  Ми хочемо, щоб роми зберегли свою культуру, одяг, мову, свої традиції та звичаї”, – говорить Олег Туляков, керівник проектів з ромської проблематики на Сумщині.

До слова, в області нині проживає близько 4,5 тиячі ромів. Ромські громади представлені в Сумах, Білопіллі, Охтирці, Путивлі, Конотопі, Глухові та Лебедині.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: