Міністерство освіти відреагувало на скандал у Сумському педуніверситеті

23.07.2018

Заступник міністра освіти Юрій Рашкевич пояснив, чому у Міністерстві освіти та науки України затвердили скандальну дисертацію громадянина Іраку, яку він напередодні захистив у Сумському педінституті імені Макаренка.

Нагадаємо, скандал розгорівся через допис відомого українського патофізіолога та генетика Віктора Досенка у Фейсбуці. Науковець писав про численні помилки у науковій роботі. Попри це, дисертація за спеціальністю «Паталогічна фізіологія» була успішно захищена дисертантом Авадом Ріядхом. За словами Віктора Досенка, який був присутній на захисті кандидатської, у науковій роботі були допущені такі неточності, які взагалі ставлять під сумнів результати дослідження Авада Ріядха. Науковці годували щурів шпротним паштетом, що, за словами Досенка, повністю суперечить методиці наукових експериментів у всьому світі, а крім того – оформили два документи на раціоналізаторську розробку, яка за описом нагадує широковідомий шприц. Дійшло навіть до орфографічних помилок – замість слова «летальний» Авад Ріядх використав «літальний».

У Міністерстві освіти та науки прокоментували ситуацію зі «шпротною дисертацією». Заступник міністра освіти та науки Юрій Рашкевич зазначив, що чиновники не знали про неякісну наукову роботу, тому що зауважень щодо неї не надходило до міністерства. Таким чином, дисертація була автоматично затверджена атестаційною комісією МОНу. «Захист публічний, кожен присутній може виступити під час захисту і розвинути дискусію. Після цього відбувається таємне голосування і приймається ухвала вченої спецради за результатами таємного голосування. Після цього всі матеріали щодо захисту дисертації передаються у профільний департамент міністерства, і якщо не було жодних зауважень до захисту, вона йде на атестаційну колегію Міносвіти, минаючи розгляд у експертній раді.

Атестаційна колегія відбувається раз у два місяці і в середньому на ній розглядається близько 600 дисертацій. 99% із них – це ті, які йдуть без жодних зауважень, а інші – це ті, щодо яких були певні зауваження і які проходили через експертну раду. Ця дисертація через експертну раду не проходила, жодних зауважень до неї не було і вона у автоматичному режимі була затверджена у числі інших шести сотень», – зазначив Рашкевич.

За словами заступника міністра освіти, його обурило те, що професор Віктор Досенко був присутній на захисті кандидатської дисертації та не повідомив про помилки у ній Міністерство освіти. «Після цього виявляється зі слів професора Досенка, що до цієї роботи є такі істотні зауваження щодо поганої якості та непідготовленості дисертанта. Для мене лишається незрозумілим, чому доктор наук, спеціаліст, член експертної ради за цією спеціальністю (йдеться про Віктора Досенка – Ред.) не виступив чи не вжив інших заходів, щоби інформація про цю дисертацію стала відома на рівні Міністерства освіти», – додав Рашкевич.

За словами заступника міністра освіти, нині міністерство навіть де-юре не має ніяких повноважень відкликати дисертацію, бо вона вже затверджена. «Тепер цю роботу направляти на експертизу немає сенсу… Людина вже отримала диплом кандидата наук. Тепер зі сторони Міністерства освіти та науки до цієї вченої спеціалізованої ради Сумського педінституту буде посилена увага», – зазначив Рашкевич.

Джерело: glavcom.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: