На Сумщині зростає смертність від туберкульозу

25.07.2018

В ОДА обговорили співпрацю органів державної влади, медичних працівників і пацієнтів, хворих на туберкульоз на Сумщині.

«Сумська область у розрізі інших областей України займає, як правило, 8-10 місця за захворюваністю на туберкульоз. На сьогодні ситуація на Сумщині стабільна, однак це не значить, що ми подолали хворобу. За шість місяців цього року виявлено вже 320 хворих, за аналогічний період у минулому році – 317 осіб. Але насторожує те, що смертність від туберкульозу зростає. Фтизіатри мають лікувати хворого, втім виявляти хворобу мають лікарі первинної і вторинної ланки», – розповів  головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру і головний фтизіатр області Леонід БОНДАРЕНКО.

За його словами, більша захворюваність спостерігається серед дорослих осіб працездатного віку, більшість з яких безробітні. Окрім цього, за шість місяців захворіло 5 дітей і 2 підлітки.

Кандидат медичних наук Наталія КОЖАН розповіла, що серед Східних країн в Україні один із найвищих рівнів захворюваності на туберкульоз і дуже низькі показники лікування і виявлення хворих. Ця ситуація погіршується тим, що в Україні також існує епідемія ВІЛ-інфекції і вірусного гепатиту. У нашій країні немає такого куточку, де люди б не хворіли на ці захворювання. «Туберкульоз входить у десятку причин  смертності у світі – кожен п’ятий у світі помирає від туберкульозу. Відтак, Всесвітня організація охорони здоров’я поставила перед нами завдання – до 2030 року практично ліквідувати туберкульоз», – додає вона.

Учасники круглого столу вирішили підписати резолюцію і направити її до обласної влади, в якій передбачається забезпечення Сумщини новітніми протитуберкульозними ліками, ефективна міжвідомча і міжсекторальна координація у сфері протидії, розробка комплексу заходів щодо залучення первинної медичної мережі для профілактики і виявлення хвороби тощо.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: