Юрист: Абрикоси, які ростуть біля будинку, – це спільна власність громади

27.07.2018

Глухівчанка М. звернулася з листом до редакції.

“Я проживаю у п’ятиповерховому домі. Мій сусід у нашому дворі насадив давно алею з абрикосових дерев. Тепер же він нікому не дозволяє рвати плоди, відганяє дітей, свариться на перехожих. На днях був такий випадок. Я вигулювала свою кішечку якраз під цими деревами, вилітає сусід, як давай на мене кричати, вимагати, щоб показала свою сумку. Я була настільки спантеличена, що не знала, що сказати. Я і не думала рвати ті абрикоси, але так стало незручно за його поведінку. Хочу дізнатися, наскільки законно садити дерева та розбивати городи на прибудинковій території багатоквартирного дому та кому дозволено рвати плоди цих дерев, тобто чи може кожен собі посадити по дереву і зробити його особистим?”, – запитує жінка.

Відповідь дає юрист Олександр Осьмаков:

– Це багатоповерховий будинок, у якому не створено ОСББ. А отже, землі у власності будинок немає. Уся прибудинкова територія – це власність міської ради, територіальної громади міста Глухова. Усе, що є на землях територіальної громади, та на що не оформлене право приватної власності, є об’єктом сумісної власності, яку визначає ст. 386 ЦК України. Тобто абрикоси, які ростуть біля будинку, це спільна сумісна власність територіальної громади Глухова. Тому рвати, збирати і їсти їх мають право всі глухівчани, а не тільки жителі конкретного двору.

Без дозволу міської ради не можна зрубувати зелені насадження, а от їх садити можна, створювати та облаштовувати клумби теж. Однак, інша справа з городами, які часто засаджують біля багатоквартирних будинків. По-перше, це земля територіальної громади, тож розпоряджатися нею може тільки вона. Якщо людина засаджує город, то вона самовільно займає земельну ділянку. Це адміністративне правопорушення. По-друге, оскільки цільове призначення використання землі в місті – житлова та громадська забудова, то город – нецільове використання ділянки. Це вже друге правопорушення. Тож людина, яка саджає під під’їздом моркву з бурячками, двічі порушує закон.

Джерело: nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: