У Ромнах легко провалитися під землю

31.07.2018

Провалитися на кілька метрів під землю? У Ромнах – легко: кількість крадіжок каналізаційних люків знову зросла. Та в роботу поліції, яка мусить карати крадіїв, у місті вірять не всі. Проблему обговорювали на останній “оперативці”.

Роками в Ромнах тротуари та проїжджі частини перетворюються на суцільну смугу небезпеки: чавунних люків залишається в обслуговуванні все менше. Роменці їх просто крадуть, далі розпилюють або ж залишають у “здоровому” вигляді, та тягнуть на “чормет” – для заробітку, а місто опиняється в полоні сотень небезпечних ям.

На останній оперативній нараді головний інженер водоканалу Сергій КУРЕЛЬЧУК оголосив: “Розпочалася хвиля крадіжок каналізаційних люків”. За його словами, з вулиць Коржівської, Соборної та бульвару Свободи було нахабно поцуплено чавунні “кришки” буквально за кілька останніх тижнів.

За минулий рік, як розповідають в управлінні ЖКГ, металевого добра “стягнули” близько 100 одиниць. Цього року кількість, певно, «дотягнеться» до попередньої – уже не стало 40 штук. Хоча визначити точну кількість украдених люків неможливо, бо, за словами заступника міського голови Євгенія ЛУЗАНА, з одного колодязя може бути вкрадено декілька “кришок” підряд, до того ж, із різного матеріалу.

Однак покарати винних – справа не з легких. “Будемо звертатися до поліції, але, як показує практика, правоохоронці наші працюють не дуже якісно”, – говорить Сергій КУРЕЛЬЧУК. Та все ж секретар міськради Валерій МИЦИК вважає, що поліція винних знайде й покарає, принаймні спробувати притягти злочинців до відповідальності конче необхідно. “Ви говорите: поліція працює погано, а вони, у свою чергу, нарікають на нас, – звернувся до інженера Валерій Миколайович. – Ви відповідаєте за комунальне майно, тому повинні були написати заяву в перший же день. А чи правоохоронці знайдуть винних чи ні – їхня справа”.

Усе ж, через «брак» винних, відкриті каналізаційні ями замощуються або ж дерев’яними кришками, або пластиковими, інколи в пригоді стають навіть гілки дерев. Такі варіації не захищають людей від каліцтва, лише візуалізують небезпеку.

В управлінні ЖКГ нарікають на організації, що надають послуги з водопостачання, водовідведення, електропостачання, зв’язку та постачання теплової енергії. “На жаль, ці організації не належним чином дбають про наявність кришок на колодязях, посилаючись на тяжке фінансове становище,” – говорить Євгеній ЛУЗАН. На його думку, найефективнішим було б доручити функцію обслуговування колодязів, хоча б у частині наявності кришок люків, одній організації за договором безпосереднього виконання робіт. Таке підприємство зараз обирають, повідомив заступник, але відсутність належного фінансування ставить реалізацію задуму у вузькі рамки.

Зі слів Юлії ЗАГАМУЛИ, керівника Роменського відділу поліції, жодних звернень з приводу крадіжок люків, на відміну від минулого року, цьогоріч не було. У 2017 двох зловмисників удалося притягнути до відповідальності за статтею 185 Кримінального кодексу України: крадіям були назначені умовні покарання. Загалом санкція передбачає накладення штрафу, виправні роботи або позбавлення волі на строк до трьох років.

Джерело: Новий погляд Роменщини

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: