На Сумщині виробляють плитку з відходів

02.08.2018

На Кролевецькому навчально-виробничому підпримстві виготовляють плитку з твердих пластикових відходів. За місяць їм вдається утилізувати до півтони сміття.

Сортування сміття

Взятися за очищення міста в Кролевці вирішили два роки тому. Розпочали з обходів будинків – розказували людям про важливість сортування, масових прибирань та встановлення спеціальних контейнерів для пластику. Зайнявся цим питанням Євген Тригуб, колишній інспектор з благоустрою міста.

“Поки встановлено 14  контейнерів для пластику, плануємо встановити більше. Взагалі попит на них є, люди телефонують з усього міста. В планах розмістити такі урни в кожному мікрорайоні Кролевця”, – говорить Євген Тригуб, ініціатор проекту.

За місяць вдається зібрати до 400 кілограмів пластику. Кришки  віддають на протези АТОвцям, пляшки з-під води – відправляють на переробку до Харківської області, бо це найближче підприємство, а ось твердому пластику дають друге життя.

Плитка зі сміття

Твердий пластик – це пляшки з-під миючих засобів та засобів гігієни, йогуртів та молока перероблюють на місцевому навчально-виробничому підприємстві. Спеціальні машини подрібнюють його, перетворюючи на вторинну сировину. Вона і стає основним компонентом плитки з відходів.

Більшість працівників виробництва люди з інвалідністю або вадами зору. Віктор працює на цьому виробництві вже 6 років. Проблеми із зором у нього від народження.  Процес виготовлення плитки він бачить лише на 2%, проте це не заважає йому знати послідовність на зубок.

“Усі етапи даються легко , усе робиться просто. Спочатку береться пісок і пластик, все це важиться на вагах, кидається у  бетономішалку, а потім уже кидається у спеціальний апарат, де воно нагрівається та перетворюється на однорідну масу”, – зазначив Віктор Шемякін, працівник підприємства.

З неї після кількох хвилин пресу і виходить полімер-піщана плитка. Зробити її можна у будь-якому кольорі. Зовні вона майже нічим не відрізняється від звичайного покриття, але технічно краща, переконують виробники.

“Полімер-піщана плитка дуже витривка, вологостійка, її експлуатація більше 50 років. Крім того вона не б’ється при транспортуванні та витримує до 6 тонн ваги”, – говорить Олена Ситник, працівниця підприємства.

Виготовляючи таку плитку, підприємство утилізує до півтонни пластикового сміття  щомісяця. Крім того, до кінця літа тут планують переробляти ще й поліетилен.

Джерело: spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: