Сумчанка – про досвід перебування у польській лікарні

12.08.2018

У Польщі Марина Сміянова відвідала державну лікарню, яка є однією з найстаріших у країні та викликає довіру.

«Сама клініка більше схожа на готельний комплекс: просторо, багато світла, комфортні меблі, чудові зали очікування, картини, двері при вході й виході відкриваються автоматично. Відрізняється від нашої й відсутністю торгових точок та буфетів, які розповсюджують неприємний запах і викликають появу комах. Немає також бахіл, альтернативою яких є використання диспансерів з дезинфікуючим засобом для рук», – розповідає головний лікар.

Обов’язкове медичне страхування покриває 98% населення. Пацієнт сам обирає сімейного лікаря, декларація фіксується у “Касі пацієнтів”. На одного лікаря відводиться 2,5 тисячі декларацій. Пацієнт може раз в 6 місяців змінювати лікаря, якщо він зробить це раніше, то пеня складає 3,5% від вартості лікування. Тільки сімейний лікар дає направлення до вузького спеціаліста й у стаціонар. За необґрунтований виклик швидкої допомоги передбачено штрафи у великих розмірах. Вартість ліків пацієнти сплачують по страховці й оплачують 30-50% від їх ціни.

«Необхідністю є впровадження посади «менеджера» у медичні заклади. Він займається зустрічами делегацій, оформленням стажерів, рекламою, організаційними питаннями, знаходить потрібні контакти», – наголошує Марина Сміянова.

Лікарня знаходиться на 5-му місці серед клінік Європи з трансплантації органів, особливо з пересадки кісткового мозку. Лабораторія – єдине відділення, яке проводить платні послуги (інші послуги надаються за страховкою). Підвищення кваліфікації співробітників – важлива складова в організації роботи лікарні, що оплачує частину вартості курсів.

Які ще країни відвідала лікар й чим їхня система охорони здоров`я відрізняється від нашої – у наступних новинах.

Джерело: sumypost.com

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: